MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Készül minden idők legkisebb szén-dioxid-lábnyomú futócipője

Készül minden idők legkisebb szén-dioxid-lábnyomú futócipője

noizz.hu • fotó: vogue.com

A márkák innovatív gyártási eljárásokat és újrahasznosítható anyagforrásokat alkalmaznak.

Az Adidas az Allbirds nevű márkával közösen szeretné megalkotni minden idők legkisebb szén-dioxid-lábnyomú futócipőjét 2021-re. A márkák innovatív gyártási eljárások és munkafolyamatok alkalmazására törekszenek és újrahasznosítható anyagforrásokat fedeznek fel annak reményében, hogy új alapelveket hozhatnak a divatiparba.

A két márka nem csupán részt akar venni a már elindult divatipari párbeszédben a fenntarthatóságról, de a katalizátorai és alkotói akarnak lenni lényeges előrelépésnek, hogy hatással lehessenek az iparág gyakorlataira.

Az Allbirds vezetője, Tim Brown úgy gondolja, hogy égető lenne csökkenteni a globális szén-dioxid kibocsátást, ez pedig nem csak az Adidas és az Allbirds missziója kell, hogy legyen. "Ha észrevesszük, ha nem, ez egy verseny, amiben együtt veszünk részt bolygóként, nem pedig a cégek mindennapi harca."

Jelenleg egy átlagos futócipő szén-dioxid-lábnyoma 13.6kg. Tudnunk kell, hogy a gyártás mindig üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, új termékek létrehozása sosem lesz jó a bolygónak. Ugyanakkor új stratégiák alkalmazása legalább minimalizálhatja az okozott károkat.

A társulást a két márka azzal a reménnyel hozta létre, hogy másokat is rávesznek legjobb ötleteik bemutatására és a kutatásra, hogy aztán együtt harcoljanak egy fenntarthatóbb életért.

Az Adidas elhatározta, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegesek szeretnének lenni. Az Allbirds pedig tovább folytatja "Tread Lighter" nevű programját, aminek szintén a semlegesség a célja.