MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Minden, amit tudnod kell a kontaktlencsék ápolásáról

Minden, amit tudnod kell a kontaktlencsék ápolásáról

Optic World

A kontaktlencse előnyeit csak akkor élvezhetjük, ha gondosan ápoljuk ezt a látásjavító eszközt.

A kontaktlencsék népszerűségüket annak köszönhetik, hogy láthatatlanok, nem úgy, mint egy szemüveg, de javítják a látást, pont, mint egy szemüveg. Természetesebb megjelenést és mozgási lehetőséget kínálnak, vagyis jobban illeszkednek a 21. századi ember életmódjához. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy minden kontaktlencse-viselőnek kell, hogy legyen szemüvege is, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor kényelmesebb szemüveget viselnünk, illetve jó, ha élesen látunk akkor is, amikor lencsénket épp ápoljuk.

Plusz, ha a kontaktlencsét szemüvegviseléssel kombináljuk, változatosabbá tehetjük mindennapi megjelenésünket, hiszen egy stílusos szemüveg öltözékünk remek kiegészítője is lehet. A kontaktlencse előnyeit csak akkor élvezhetjük, ha gondosan ápoljuk ezt a látásjavító eszközt, az ápolás legfontosabb eszköze pedig a kontaktlencse ápolófolyadék. Erről szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

1. Fertőtlenítés. A lencséket tisztítani kell minden egyes viselés előtt, illetve után, ezt talán még azok is tudják, akik nem viselnek ilyet. De nem mindegy mivel és hogyan igyekszünk fertőtleníteni a lencséket. A legtöbb ápolófolyadék baktericid, vagyis baktériumölő és fungicid, vagyis gombaölő hatású. Ezek elengedhetetlenek a biztonságos lencseviseléshez, de akadnak olyan gyártmányok is, amelyek úgynevezett amőba ellenes szert is tartalmaznak. Mivel az utóbbi években, elsősorban nyáron, megnőtt az „acant amőba” – Acanthamoeba keratitis nevű egysejtű – okozta szemgyulladások, szemfertőzések száma, ezért egyre többen keresik, főként a meleg időszakban ezeket a készítményeket.
A multifunkciós ápolófolyadékokkal (MPD) szemben a multifunkciós ápoló- és fertőtlenítőfolyadékok (MPDS) többféle tisztító, összetevőt tartalmaznak a maximális biztonságért és kényelemért.

2. Protein eltávolítás. Szemünkből az elhalt sejtek a természetes tisztulás során, pislogáskor távoznak. A kontaktlencse ezen protein egy részét felfogja, ezek a megtapadt fehérjék pedig remek táptalajt nyújtanak a fertőzéseknek, továbbá megakadályozzák, hogy kontaktlencsénk az ápolószerek nedvesítő összetevőit „magukhoz vegyék”. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fehérjét (protein) leoldjuk a lencséről a megtapadt egyéb szennyeződésekkel együtt. A ma kapható multifunkcionális ápoló- és fertőtlenítőfolyadékok ezt a funkciót ellátják, így nyújtva tiszta, sima felületet.

3. Nedvesítés. Szemünk nedvességét egy vékony könnyfilm-réteg biztosítja, ami külső behatásra (füst, szél, légkondicionáló) rongálódhat. Fontos, hogy a lencsék kiszáradását is megakadályozzuk, és újra-nedvesítésükről gondoskodjunk, akkor is, ha épp nem viseljük azokat. Az ápolófolyadékok ápoló összetevői csak a hatékony tisztítás után tudják újra-nedvesíteni a kontaktlencsék anyagát. A surfactant felületaktív összetevők kölcsönhatásba lépnek a lencse felületén lévő lerakódásokkal, eltávolítják a zsírokat, olajokat, vízmegkötő képességük pedig biztosítja a lencse nedvesen tartását. Ilyen módon segítik, hogy a kontaktlencséd egész nap kényelmes viselet legyen.

4. Nem megy gyorsan (Jó munkához idő kell). A kontaktlencsék éjjel velünk együtt pihennek. Vagyis az éjszakákat remekül kihasználhatjuk arra, hogy az ápolófolyadékban legyenek. Ha úgy alakulnak napjaink, hogy nem tudjuk éjjel a tárolótokjába tenni a lencséket, akkor se feledkezzünk el az ápolásról, tisztításról. De, jó ha tudjuk, hogy a hosszabb hordási idejű kontaktlencséket (hónapos, kéthetes) rendszeresen, azaz minden nap ápolni, tisztítani kell a megfelelő ápolófolyadékkal a megfelelő ideig. A kontaktlencse ápolófolyadékoknak időre van szükségük, hogy teljes mértékben kifejthessék hatásukat. Általában 4-6 óra az a minimum időintervallum, ami garantálja, hogy tiszta lencséket vegyünk elő. Ezt az időt nem tudjuk lerövidíteni a fertőzésveszély kockázata nélkül.

5. Ápoló vagy tisztító? Ahogyan már arról szó volt, az ápolófolyadékok mindegyike tisztítószer is egyben. De nem mindegy, hogy MPD vagy MPDS kerül a lencsékre. Az MPD, vagyis multifunkciós tároló-tisztító oldat egyféle fertőtlenítőszert tartalmaz, ezzel szemben az MPDS, vagyis multifunkciós fertőtlenítő-ápolófolyadékban többféle olyan összetevő van, amely biztosítja a legteljesebb körű védelmet és kényelmet a mindennapos kontaktlencse viselethez.
Bízunk benne, hogy felesleges elmondanunk, hogy lencséinket sohasem szabad vízzel vagy nyállal tisztítani! Ezek ugyanis alkalmatlanok a fent felsorolt funkciók ellátására, így fertőzést is okozhat használatuk.

Optic World Premium és Optic World Premium Toric márkájú havi kontaktlencsék vásárlása esetén, minden 2 doboz kontaktlencse rendelés mellé, 2.000 Ft értékű Decathlon Ajándékkártyát adunk ajándékba! Az ajánlat időtartama: 2020.03.01–2020.04.30.
További részletek az üzletekben!

MEGNYITOTT PAKSI ÜZLETÜNK!

  • MVM dolgozóknak térítésmentes látásvizsgálat és egyedi kedvezmények
  • Kérje Családi kedvezménykártyánkat és gyűjtse a kedvezményre beváltható pontokat
  • Folyamatosan megújuló, márkás szemüvegkeret és napszemüveg választék
  • Szombaton is nyitva!
  • Az Optic World az MVM csoport hivatalos minősített optikai beszállító partnere

Címünk: Paks, Dózsa György út 37. (a Postával szemben)
Bejelentkezés/információ: +36 30 426 0989 • www.opticworld.hu

Az Optic World egy kizárólag magyar tulajdonban lévő cégcsoport. Országosan több mint 40 szaküzletben várjuk Önt, ahol magasan képzett optikai szakemberek és a legmodernebb vizsgáló egységek állnak rendelkezésére. Minden üzletünkben lehetőség van látásvizsgálatra, egyes üzletünkben szakorvos által végzett szemvizsgálatra is.