Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Milyen almafát ültessünk?

Milyen almafát ültessünk?

agroforum.hu

Milyen rezisztens almafajtát választhatunk a kertünkbe?

K. Ilona kérdése: Hallottam, hogy kaphatók már rezisztens gyümölcsfák a faiskolákban. Tudnának ajánlani ilyen almafákat? Érdemes ezeket ültetni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Több gyümölcsfélénél is már árusítanak bizonyos kórokozókra rezisztens vagy toleráns fajtákat, de jelenleg a legnagyobb választék talán az almaféléknél található.

Rezisztenciát (ellenálló képességet) csak egy adott károsító ellen alakítanak ki a nemesítők. Az alma esetében a legjelentősebb almabetegségnek az alma ventúriás varasodását tekintik a termesztők az egész világon, ezért e betegség elleni rezisztenciát építették be általánosan az új ellenálló fajtákba a nemesítők. A ventúriás varasodás a leveleken foltos elhalást és a termés héján parás foltokat, gyakran repedést idéz elő, ezt követően másodlagos moníliás fertőzés léphet fel, ami rothadást okoz. A külföldi rezisztens almafajtáknál a ventúriás varasodás elleni rezisztencia jellemző.

Az évtized elején jelentek meg a következő külföldi fajták: Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela® és Red Topaz® fajták, majd az Allegro®, a Bonita®, a Galiwa®, a Galarina®, a Bay 3341®. Értékelésükre már több éves tapasztalatok állnak rendelkezésre.

Forgalomban vannak varasodás rezisztens étkezési alma fajták, pl. Topaz, Rajka, Rubinola, Resi, Retina, Rebella, Releika, valamint a kettős (iparilé-felhasználásra is és étkezési célra is alkalmas) Prima, Florina, Reglindis, Reanda fajták. Igen eredményesen termeszthető a toleráns Pinova fajta is. A fajták névválasztásánál a nemesítők az első szótagban (Re) jelzik a rezisztencia tulajdonságot.

Artemisz

Hazánkban is folyik almanemesítés, de a hazai nemesítési koncepció több kórokozóval (betegséggel) szembeni ellenállóságot vesz figyelembe. A ventúriás varasodás mellett hazánkban az almafa lisztharmat és az erwiniás ágelhalás (tűzelhalás) is jelentős betegségek, és rendszeres védekezést igényelnek, ezért a hazai nemesítésnél az új fajtáknál ezek elleni rezisztenciát, legalább toleranciát igyekeznek a fajtákba beépíteni. Ennek a munkának eredményeként már több minősített rezisztens almafajta született, melyekből telepített gyümölcsösök is vannak, ahol az új fajták bizonyítanak. Ígéretesek a Hesztia, az Artemisz, a Rosmerta, a Bellona, a Feronia, a Cordelia, az Isolda, a Bellona, a Damara, a Rodonit és a Karneol fajták.

Karneol

Választék van, a faiskolák már szaporítanak az új rezisztens fajtákból, honlapjaikon részletes fajtaleírások alapján lehet tájékozódni az egyes fajták tulajdonságairól. A gyümölcsfák rezisztenciájának segítségével csökkenthetők vagy egyes esetekben elhagyhatók az adott betegség elleni kémiai beavatkozások, a növények védelme egyszerűsödik. Érdemes a fajtaválasztás előtt alaposan felmérni a lehetőségeket. Ne feledkezzünk meg tisztázni a kiválasztott fajta beporzási igényét, az ön-meddő fajtához – vele egy időben virágzó – pollenadó fajtára, annak ültetésére is szükség lesz. Hiányában ugyan virágzik az almafa, de nem fog gyümölcsöt fejleszteni.