MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Mi történne, ha heti 1 alkalommal lemondanánk a húsról?

Mi történne, ha heti 1 alkalommal lemondanánk a húsról?

izeselet.hu

Alapvetően csak a húsfélék tiltólistásak, ám a mozgalom definíciója nincs kőbe vésve.

Ha a Földön heti egyszer minden egyes ember lemondana a húsról, azzal nem csupán a bolygónak, hanem saját egészségének és pénztárcájának is jót tenne. Épp ezért indult útjára 2003-ban, az Egyesült Államokban a „Húsmentes Hétfő”, azaz „Meatless Monday” törekvés.

Mit is jelent pontosan, hogy húsmentes?

Alapvetően csak a húsfélék tiltólistásak, ám a mozgalom definíciója nincs kőbe vésve. Van, aki csak húst nem fogyaszt, mások viszont az állati eredetű tejtermékekről, a tojásról és a halakról is lemondanak. Sőt: a mézről is.

Miért pont hétfőn?

Az egész mozgalom eredete az I. világháború idejére vezethető vissza. A háború alatt arra ösztönözték a lakosságot, hogy hétfőnként ne fogyasszanak húst, így próbálták csökkenteni a húsfogyasztást, és egyúttal elkerülni a jegyrendszer bevezetését. Emellett a hétfő a hét azon napja, amikor az emberek leginkább motiváltak belevágni valami újba.

Heti 1 nap milyen hatással lehet az egészségünkre?

Amennyiben a húst tápanyagokban gazdag, növényi eredetű ételekre cseréljük – például hüvelyesekre, zöldségekre, jól megválasztott gyümölcsökre –, kiegyensúlyozottabbá tehetjük az étrendünket. A megnövekedett vitamin-, rost és ásványianyag-fogyasztás pedig egy sor pozitív élettani hatással járhat.

Egyhangú? Dehogy!

A húsfogyasztás visszafogása nem jelenti azt, hogy csoffadt salátaleveleken kellene tengődnünk. Számos új ízt és ételt ismerhetünk meg, kreatív párosítások kerülhetnek a tányérunkra. Ráadásul ha heti 1 alkalomra szorítkozunk, nem is fogjuk lemondásnak érezni a húsmentességet, sokkal inkább izgalmas ízutazásnak, kalandnak fogjuk majd fel. És ne feledjük: nemcsak magunknak, hanem a bolygónknak is jót teszünk!