MENÜ
2024. május 13.
Szervác, Imola
MI és az oktatás jövője

MI és az oktatás jövője

igenyesferfi.hu/Kovács Patrik

Az üzletembernek határozott víziója van arról, hogyan alakíthatja át az oktatás világát a mesterséges intelligencia.

Bill Gates úgy látja, a mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődéséből az egész szektor profitálhat: a modern technológia alkalmazása megkönnyítheti a diákok és a tanárok helyzetét is.
A CNBC cikke szerint a techguru nemrégiben egy podcast vendégeként mutatott rá, hogy míg a jelenlegi szoftveres programok csekély mértékben segítik a tanárok munkáját, addig az MI a jövőben úgy viselkedhet majd, mint “az ember kedvenc középiskolai tanára”, azaz belejavíthat az esszékbe, csiszolhatja a diákok fogalmazásmódját, szélesítheti stiláris eszköztárukat és még vitakészségüket is fejlesztheti.

Az üzletember szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása egészen új dimenziót nyithat a globális oktatás történetében.
Azt ugyanakkor maga Gates sem állítja, hogy az MI valaha is átveheti a tanárok szerepét az oktatásban, ámde hangsúlyozza: a chatbotok akár komoly terheket is levehetnek a túlhajszolt oktatók válláról, hiszen segíthetnek a dolgozatok javításában, sőt előkészítésében is. Mindeközben hatékonyabbá tehetik a diákok tanulását, főként alacsonyabb jövedelmű családokban, ahol a szülőknek nincs pénzük arra, hogy magántanárt fogadjanak.

Ahhoz, hogy mindez ténylegesen megvalósuljon, Bill Gates szerint a tanároknak folyamatosan véleményezniük, értékelniük kell majd az MI oktatóprogramjait, hogy a technológia minél eredményesebben szolgálja a munkájukat.

Gates azt mondja, a tanárok számára kiváltképp hasznos lehet a mesterséges intelligencia asszisztenciája, hiszen így több szabadidejük lesz, amit kreatív tevékenységekre fordíthatnak. Hozzátette: e folyamatok a tanári pálya általános megítélésének javítását is elősegíthetik. Az üzletember egyébként azt is hangsúlyozta, hogy a tanároké a világ egyik legnehezebb hivatása.