Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Mentőöv helyett víz alá nyomhatja a lakáshiteleseket

Mentőöv helyett víz alá nyomhatja a lakáshiteleseket

hvg.hu

MNB: 200-300 ezer forinttal többet fizethet, aki nem száll ki időben a törlesztési moratóriumból.

Kiszámolta a Magyar Nemzeti Bank, mekkora pluszterhet vállal, aki most még benne maradna a törlesztési moratóriumban. Nem most kell majd sokkal többet fizetni, hanem tovább tart a törlesztési időszak.

Akinek az anyagi feltételei megengedik, érdemes a törlesztési moratóriumot maga mögött hagyva megkezdeni a hiteltörlesztést – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank.

A törlesztési moratórium családok százezreinek jelentett mentőövet az elmúlt bő két évben, a moratórium ára ugyanakkor a meg nem fizetett tőke kamata, valamint a szerződés futamidejének akár jelentős mértékű meghosszabbodása – írták.

A moratórium után a törlesztőrészletek csak annyival lehetnek nagyobbak a fizetési stop előttihez képest, amennyivel a kamatokat időközbeni átárazták, csakhogy a hitel futamideje a moratóriumban eltöltött idő függvényében számottevően – a moratóriumban töltött időnél akár lényegesen nagyobb mértékben – nőhet. A moratóriumtól függetlenül a referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát – a kamatstop idén decemberig védi, addig a kamat nem emelkedhet a 2021. október 27-ei szint fölé.

Idén áprilisban még 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer szerződése volt a moratóriumban, ezek jelentős részben jelzáloghitel- és személyikölcsön-szerződések voltak. Emellett közel 2 ezer moratóriumos vállalkozás 3 ezer hitelszerződésére vonatkozik még a fizetési stop.

Az MNB úgy számol ebből: egy átlagos, a moratóriumban lévő lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többletteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig továbbra is igénybe venné a moratóriumot. A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többletkamatkiadást jelentene számára, miközben hitelének futamideje összességében 4 évvel és 10 hónappal nőne meg, ebből 10 hónappal az idei év második fele miatt.

Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje 4 évvel és 3 hónappal nyúlna majd meg, ebből 9 hónap lenne az idei második félév eredménye.

Aki kiszállna a moratóriumból, annak semmit nem kell tennie, elég, ha nem ad be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll a korábbi törlesztőrészlete.