Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Menedék egy házaspárnak

Menedék egy házaspárnak

roadster.hu

A szerkezete öntött betonból készült, a homlokzat fa burkolatot kapott.

A holland WillemsenU stúdió egy olyan, részben föld alatti, zöld tetős házat készített, amely zseniálisan olvad bele Eindhoven vidéki környezetébe.

A tervezés során a WillemsenU célja az volt, hogy egy olyan otthont alkossanak meg, amely egyrészről egészen különleges, másként igazi menedékként is szolgálhat a megbízó házaspár számára. A privát szféra kialakítását például kifejezetten komolyan vették – olyannyira, hogy a hálószobákat hat méterrel a föld felszíne alá süllyesztették. A föld felszínére került lakótereket pedig vadvirágokkal gazdagon beültetett domb borítja.

 

A környező táj kisebb-nagyobb magasságkülönbségei jelentették az inspirációt adott a projekt képítészei számára, akik kifejezetten úgy akarták megalkotni az otthont, mintha az egy domb szerves része lenne. Csodásan játszanak a láthatósággal és a kíváncsi szemek elől rejtett világgal; hol eldugják, hol pedig megnyitják a kilátást a természetvédelmi területre.

A ház föld felett látható részét az íves alakja határozza meg, amely egyben lehetővé teszi a tájba való tökéletes illeszkedést is. A szerkezete öntött betonból készült, a homlokzat fa burkolatot kapott. Ezzel idézik meg a népi építészetet és a fa tradicionális felhasználását a régióban – egyben finom utalás is arra a kecskeistállóra, amely korábban a telken állt.


A házhoz egy vadvirágokkal szegélyezett, acélburkolatú ösvény vezet, ahonnan egy nagy forgóajtón keresztül lehet belépni a tágas étkezős konyhába.

A helyiségből látványos kilátás nyílik a völgyre.

A föld alatti házrész egy központi tér köré rendeződik, ahol egy üveglift is helyet kapott, így a ház nemcsak akadálymentes, de a természetes fényforrása is megoldott. Ott kapott helyet a nappali és a fő hálószoba is.


Az enteriőrben könnyű, áttetsző anyagokat használnak, de innovatív megoldásokat is alkalmaztak a kiépítése során. A fűtésről például hőszivattyú gondoskodik, de kihasználják a ház termikus előnyeit is, így az otthon nyáron hűvös, télen pedig meleg.