Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Mekkora legyen az ideális otthon?

Mekkora legyen az ideális otthon?

femina.hu

Nem szeretnél túl nagy otthont, de azért legyen kényelmes? Segítünk számolni.

Egy családi ház mérete elsősorban pénztárcafüggő, másodsorban természetesen ízlés dolga, hogy kinek mekkora térre van szüksége. Van, aki kedveli a kuckósabb otthont, míg más inkább nagyobb térben érzi jól magát.

A következőkben felvázoljuk, hogy, amennyiben takarékoskodni kell az alapterülettel, mi az a minimális méret helyiségenként, mely alá az építési jogszabályok szerint sem szabad menni, és nem is volna kényelmes a négyfős család számára.

Mekkora az ideális hálószoba?

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint egy szoba minimális mérete 8 m². Ebből ki lehet indulni, de az OTÉK 253/1997 Kormányrendelet szabályozza a helyiségek légtérfogatát is. E szerint a szobákban személyenként 15 m³ légtérfogatot kell biztosítani. Ha a talán leggyakrabban alkalmazott 2,70 méteres belmagassággal számolunk, úgy a szülői hálószobának legalább 11,12 m² alapterületűnek kell lennie.

Egy ekkora méretű hálóban azonban csak a franciaágy és a beépített szekrény fér el kényelmesen. Ha több bútor kerül a szobába, mindenképpen nagyobb alapterületre lesz szükség. Egy 15 m²-es hálóban már kényelmesebb közlekedők és használható falfelületek is helyet kaphatnak.

A gyerekszoba legalább ekkora legyen

Egyszemélyes gyerekszobának pedig eszerint akár még - a minimálisan alkalmazható - 2,20 m-es belmagasság esetén is elegendő a 8 m². Bár aki látott már ekkora szobát, az tudja, hogy egy gyerek elég hamar kinövi, így legalább 10 m²-ben érdemes gondolkodni. Ez a helyiség ugyanis nemcsak hálófülkeként funkcionál, hanem a gyerek itt fog játszani, tanulni, fogadni a barátait.Nappali négyfős családra méretezveA jelenlegi előírások szerint - egy 30 m²-nél nagyobb hasznos alapterületű lakás esetén - a nappalinak minimum 16 m²-nek kell lennie. Ám egy ekkora méretű helyiség - különösen, ha két gyerek él a házban - nagyon hamar zsúfolttá válik. A szakemberek ezért inkább 25 m²-ben jelölik ki a nappali minimális méretét.

Dolgozószoba, vendégszoba: egyben is lehet

A napi rendszerességgel használt szobák mellé sokan szeretnének még egy vagy esetleg két helyiséget, mely dolgozószobaként, esetleg vendégszobaként funkcionálhat. Egy összecsukható kanapé segítségével akár mindkét célnak megfelelhet egyetlen szoba. A méret tekintetében pedig itt is érdemes a gyerekszoba méretéből, tehát a legalább 10 m²-ből kiindulni.

Konyha és étkező: egyben

A konyhában a munkalapok szokásos szélessége 60 centiméter. A felső szekrény alját pedig érdemes 140-150 centiméter magasságra belőni. Egy szék kihúzásának helyigénye nagyjából 80 centiméter, az étkezőasztalnál egy ember helye általában egy 60 centiméteres félkör. Ha a konyha és az étkező közé pult kerül, az legalább 40 centiméter széles legyen! Mindent egybevetve, ha a konyha és az étkező egyben van, érdemes legalább 18 m²-rel számolni, ebbe egy hatszemélyes asztal elfér - persze, nagyobb vendégségek esetén szűkös lesz.

A fürdőszoba és WC mérete

Azokban az otthonokban, ahol két lakószobánál több van, kötelező egy külön WC-helyiség. Ez azonban talán a legkisebb helyigényű tér a lakásban, elegendő 1,5 m²-rel számolni. A fürdőszoba minimális méretére jelenleg nincs törvényi előírás. Néhány dologra azonban érdemes figyelni: a mosdókagyló használata úgy lesz kényelmes, ha tengelye a faltól 45 centiméterre kerül. Célszerű, ha a fürdőszobában is helyet kap még egy WC. Illetve a legtöbb lakásban a mosógép is ide kerül - ilyenkor a szennyestartónak is szüksége lesz a helyre. Mindehhez legalább 4 m²-re lesz szükség. Ha szeretnéd, hogy ne csak fürdőkád, de zuhanykabin is helyet kapjon a fürdőben, úgy inkább 5 m² feletti térigényben gondolkozz!

A fentieken kívül még érdemes belekalkulálni a közlekedők és az előszoba méretét is. Utóbbi esetében ajánlott körülbelül 3-5 m²-rel számolni, de a közlekedőterületek helyigénye is számos további m²-t emészthet fel. Tehát mindent egybevetve, ha a szülői háló 15 m², a két gyerekszoba 10-10 m², a nappali 25 m², a dolgozó- és vendégszoba 10 m², a konyha és étkező 18 m², a fürdőszoba 4 m², a WC 1,5 m², és ehhez hozzáadjuk még a közlekedőket, előszobát, több mint 100 m²-re jön ki egy négyfős család otthonának mérete. Ez azonban nagyon ki van centizve, így ha ennél kényelmesebbre - esetleg külön mosókonyhára, kamrára - vágytok, nyugodtan lehet minimum 120-130 m²-ben gondolkodni.Lakástrendek 2019-reA fekete és a fehér színek is reneszánszukat élik 2019-ben. Mutatjuk, mik a legjellemzőbb irányzatok az idei évben.