MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Megkezdődik a tömeges tesztelés itthon

Megkezdődik a tömeges tesztelés itthon

hazipatika.com

Elindult itthon a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók heti tesztelése.

Indul a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók heti tesztelése: először a szociális intézmények dolgozói kerülnek sorra, hétfőtől pedig a tanárokat is tesztelik. Az érintettek azonban egyelőre semmit nem tudnak arról, hogyan zajlik majd a folyamat.

Az új típusú koronavírus elleni vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés. Embereket kell megmenteni, ezért ha valahol hamarabb készül el, akkor célszerű, hogy Magyarország onnan is rendeljen - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. További részleteket ide kattintva olvashat.

Mint arról a Házipatika.com is beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy november 20-án, azaz ma indul a veszélyeztetett ágazatokban dolgozó személyek heti tesztelése. A koronavírus-szűrést pénteken a szociális intézményekben kezdik, majd hétfőn már a pedagógusok is rész vehetnek az első tesztelésen. A szűrés egyébként önkéntes, tehát az vesz részt rajta, aki szeretne, kötelezővé azonban nem teszik. Az ingyenes heti tesztelés természetesen a frontvonalban dolgozó egészségügyi személyzetet is érinti - mondta el Müller Cecília.

Az erről szóló kormányrendeletből kiderült, hogy a tesztelést a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg, az elvégzéséhez pedig orvostanhallgatók rendelhetők ki - írja a Népszava. A tesztelést antigén gyorstesztekkel végzik, amelyekről azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményben azt állította, hogy nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre. Úgy érveltek, hogy azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteik vannak, kis mennyiségben van jelen a vírus, így a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd náluk.

Nem tesztelnek minden dolgozót

Kimaradnak viszont az országos szűrésből azok a pedagógusok, akik olyan intézményekben dolgoznak, ahol az operatív törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el. Sőt, a hagyományos rendben működő iskolákban, óvodákban is csak a nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozókat tesztelik. A vizsgálatokat lehetőség szerint a dolgozókat foglalkoztató intézményben kell végrehajtani, és ha valakinek pozitív lesz a teszteredménye, annak haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa úgy véli, egy adott intézmény minden egyes dolgozóját vizsgálni kellene, máskülönben a tesztelés csak látszatintézkedés. "Az iskolába a portástól kezdve a takarítókon át a konyhai személyzetig bárki beviheti a vírust, veszélyt jelent, ha őket nem szűrik" - mondta, majd hozzátette: a teszteléshez azoknak a pedagógusoknak is joguk lenne, akik jelenleg digitális munkarendben dolgoznak.

A Népszava által megkérdezett önkormányzatok és óvodák egyébként egybehangzóan állítják, hogy semmit sem tudnak a tesztelésről, se hivatalosan, se informálisan nem tájékoztatták őket. Az egészségügyben dolgozók ugyancsak nem tudják, miként zajlik majd náluk a tesztelés.

Elment az áram a szegedi intenzív osztályon, ahol koronavírusos betegeket látnak el - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.