Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
„Megérteni a föld jeleit

„Megérteni a föld jeleit"

hu.euronews.com • fotó: boraszportal.hu

Spanyolország: biodinamikus és organikus borászatok titkai.

Kasztília egyike Spanyolország organikus bortermelő vidékeinek. Visszatérni a természethez, megérteni a föld jeleit és tiszteletben tartani a ciklusait. Ez a filozófiája egyre több, a környezet iránt elkötelezett spanyol bortermelőnek.

Spanyolországban van a legtöbb organikus szőlőgazdaság Európában.

Menade egyike a több mint 1000 organikus borászatnak Spanyolországban. Ez a szám az elmúlt évtizedben megduplázódott és folyamatosan növekszik.

Richard Sanz és fivérei - 6. generációs borászok - úgy döntöttek, hogy a nulláról építik fel saját „fenntartható” projektjüket.

„Hisszük, hogy a jövő, az visszatérés az eredethez. Filozófiánk, hogy a lehető legnagyobb mértékben természetes termékekkel dolgozzunk és újra bekapcsolódjunk a biológiai sokféleség láncolatába, amit mi, emberek megtörtünk. A küldetésünk ennek az újjáépítése” -meséli Richard Sanz

A fivérek építettek egy farmot, egy rovarszállodát és egy beporzó kertet. Az elődeiktől tanulták a környezetbarát megoldásokat.

Hüvelyes növényeket vetnek, amelyek természetes nitrogént juttatnak a talajba és ezért nem kell majd vegyi anyagokkal trágyázniuk.

Növényi alapú keverékeket, mikroalgákat vagy tejsavót használnak a kártevők ellen.

Ez a „minél kisebb beavatkozás” megközelítés a szőlő leszedése után is érvényes - élesztőt nem adnak a borhoz.

Ribera del Duero-ban található Spanyolország egyik legexkluzívabb biodinamikus borászata.

Peter Sisseck dán borász, aki évtizedekkel ezelőtt telepedett le Spanyolországban, megalkotta az ország egyik legkiválóbb borát. A titok: biodinamikus szőlőtermesztés, holisztikus és fenntartható megközelítés a borkészítéshez, kizárólag természetes anyagokat használva, összhangban a holdciklusokkal.

De nem csak az ezeken a területeken zajló feladatokat befolyásolja a Hold ...

"A hold- és az évszakos ritmusok nagy hatással vannak a borra. A szüretben és a palackozásban is igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartani a hold fázisait" - meséli a dán borász

A ciklikus megközelítés ezzel nem ér véget. Az erjedést és a préselést követően a szőlőt megszárítják, és komposzt készítésére használják:

„A legfontosabb az, hogy az erjedésből származó élesztőgombák és baktériumok a komposztban legyenek, és amikor behozzák őket a szőlőbe, kört hozunk létre a pincészet és a szőlőskert között " - teszi hozzá Peter Sisseck

Peter mindennap megkóstolja borát az erjedés során, hogy megalkossa elegáns és közmondásos „Pingus” - át. A híres kritikus, Robert Parker szerint ez az egyik „legjobb és legizgalmasabb bor”.

Valdeorrasban dologzik Rafael Palacios a La Rioja borásza.

2004-ben megalapította borászatát ebben a régióban, vonzotta a terroir és a fehér szőlőfajta, a Godello.

"Ezek 100 éves Godello szőlőültetvények, gránit talajon termesztették 700 méteres magasságban Bolo térségében, ahol különleges mikroklíma jött létre. Ezek a geoklimatikus tényezők teszik olyan különlegesé ezeket a borokat" - számol be róla Rafael Palacios

100 éves szegényes talajon termő szőlő, amelyet gondosan művelnek biodinamikus elvek alapján.

Minél nagyobb a magasság, annál tovább tart a szőlő érése.

Francia tölgyfahordókban erjed a Godello.

Az alma, a friss gyümölcs és fa aromáiból édeskömény és ásványi anyagok fejlődnek, és ezek testesítik meg ennek a kivételes terroirnak a jellemzőit ...