MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Matók Optika: a kézműves  mesterségtől a csúcstechnológiáig…

Matók Optika: a kézműves mesterségtől a csúcstechnológiáig…

Matók Optika, Takács Zsuzsa

Októberi ajándék: látásellenőrzés! Újabb műszaki fejlesztés a Matók Optikában!

A Széchenyi 2020 pályázat keretében három műszer cseréjével, 45 milliós korszerűsítés zajlik Szekszárdon, a Matók Optikában. Amikor Matók Lajos látszerész- optometrista mester 1981-ben optikusként munkába állt, nem sejthette, hogy ilyen rohamos technikai fejlődés írja át a szakterületét. Ma a világon legkorszerűbbnek számító, századmilliméter pontosságot lehetővé tevő csúcstechnológiát alkalmaznak a szekszárdi üzletben, egy pályázati programnak köszönhetően.

Egyszerű, pontos, programozható

A technológiai fejlesztés része az úgynevezett NIDEK 3D digitális szemüveglencse megmunkáló gépsor. A jelenleg kapható legprecízebb digitális, számítógép-vezérelt 3 dimenziós csiszoló- és fúrógép, a modern technika segítségével, tökéletes, a kerethez illeszkedő szemüveglencsét készít.

Csúcstechnológia a Nidek lencsemegmunkáló gép

A jó szemüveg alapja a pontos szemvizsgálat!

A legújabb típus váltja fel az eddig is korszerűnek számító szemvizsgáló komputert. Minden vizsgálat a legmodernebb gépekkel történik. A Matók Optikában a világon jelenleg egyik legkorszerűbbnek számító, Zeiss gyártmányú, i.Profiler „hullámfront technológiás” szemvizsgáló műszere található. Tolna megyében kizárólag a Matók Optikában használnak ilyen technikát a szemvizsgálatok során. Ez egy sík hullámfrontot bocsát a szembe, a visszaverődött hullámfront a szem hibáitól függően deformálódik, ezt a jelet elemzi a gép, és jeleníti meg táblázat és 3 dimenziós ábra formában is. A „hullámfront technológiás” vizsgálat korszakváltást jelent a szemvizsgálatok terén.
A pontos mérést lehetővé tevő csúcstechnológia ára többszöröse a hagyományos szemvizsgáló készülékeknek, nem csak dioptriát mér egy ponton, hanem a hullámfront segítségével, a pupilla teljes nyílásában több ezer ponton határozza meg a szem hibás leképezését. A vizsgálat és a gépi mérés adatai alapján lehetővé válik az eddig elképzelhetetlen egy század dioptria pontosságú szemüveglencsék gyártása.

i.Profiler: hullámfront-technológiás szemvizsgáló computer

Előzzük meg a glaukomát, azaz a zöldhályogot!

Pontosabb szemnyomás ellenőrzés: az új NIDEK japán műszer pontosabb korrigált adatot ad a szem belső nyomásáról, mert a szemnyomás mellett a szem külső rétegének a szaruhártya vastagságát is méri, és rögtön átszámított értéket ad. Valamennyi szemvizsgálat esetén plusz szolgáltatásként ingyenesen elvégzik a szemnyomás ellenőrzést. A Matók Optikában a szemnyomás ellenőrzése teljesen fájdalommentesen, a szem érintése nélkül a másodperc tört része alatt történik. Az erre szolgáló készülék, a Non Contact Tonométer sűrített levegővel működik. Negyven év felett mindenkinek ajánlott a szemnyomás-ellenőrzés.

Non Contact Tonométer – érintés nélküli szemnyomás-ellenőrzés

Itt mindenki látja a saját szeme belsejét!

A jól bevált Fundus kamera – a szemfenék vizsgálatának új módszere. Magyarországon optika üzletek többségében még ritkaságnak számít az a speciális orvostechnikai eszköz, ami a Matók Optikában már megtalálható. Ez a digitális fundus kamera, vagyis szemfenék-fényképező berendezés, melynek segítségével felderíthetők és megelőzhetőek a cukorbetegség, magas vérnyomás, a macula degeneráció (szemfenék-elfajulás) látást érintő szövődményei. A speciális technológia előnye, hogy az arra alkalmas szemek esetén, a szemfenék vizsgálat, pupillatágítás nélkül gyorsan, érintés- és fájdalommentesen végezhető el.

Polarizációs térlátás-vizsgálat

Gyakori fejfájás, migrén, front- és fényérzékenység esetén gyakran nem csak az éleslátást kell korrigálni. A problémát a két szem összehangolt mozgását biztosító rendszer hibája okozza. Ez a látásprobléma a rejtett kancsalság vagy heterofória. A rendellenességet ún. Polateszt vizsgálattal lehet kideríteni. Ekkor a két szem elé különleges polarizált szűrő kerül, így a két szem más-más képet lát, így kimutatható a hibás működés.

Szemüvegkészítés szakszerű beállítással

Válassza a minőséget, hogy lássa a különbséget! A Matók Optika mindig fontosnak tartotta a technikai újdonságok alkalmazását. A pontos beállítást igénylő egyes speciális szemüveglencsék optikai középpont-helyzetét digitális centráló készülékkel, tizedmilliméter pontossággal tudják beállítani a pupillához.
A megállapított recept alapján minden ismert szemüveglencse-gyártó lencséje megrendelhető. A Zeiss, a Hoya és az Essilor teljes kínálata megtalálható az üzletben.
Mindehhez óriási keretválaszték áll rendelkezésre, a csúcsminőségű, allergiamentes, titánium modellekig bezárólag, gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A kiválasztott és megrendelt szemüveg a helyszínen saját, jól felszerelt műhelyben, képzett szakember- és modern műhelyháttérrel készül.

Egészséges szemfenék

Szemvédő vitaminok

A maculadegeneráció korunk veszélyes szembetegsége. A macula védőrendszere specifikus mikro tápanyagokkal megelőzhető, frissen tartható. A Matók Optika a német Aquapharm cég által szabadalmazott speciális szemvédő készítményt forgalmaz. Ez vízben oldódó, extra, luteintartalmú ivóampulla, mely az idősödő szervezetben jobb hatásfokkal szívódik fel.  Forgalmazzák még az OCUVIT Lutein Forte tablettát a Bausch&Lomb készítményét, ami szintén hatásos, jó nevű szemvédő vitamin. A két szert kúraszerűen felváltva tanácsolt szedni.

Hagyomány és csúcstechnológia, szakszerűség és hitelesség

A Matók Optika mindig élenjárt az új és újabb technika bevezetésében. A folyamatos műszaki fejlesztés során, a világon megtalálható legkorszerűbb technológiával alakította ki a szemvizsgáló és műhely gépparkját, ami a térségben egyedülálló. Hosszú távon gondolkodnak, céljuk a legjobb minőség a legalacsonyabb áron. Képzett szakember gárdája garancia a vevőnek. A szakemberek szerint, átalakulóban van az optikai ipar. Különböző külföldi multi és hazai befektetői láncok, agresszív marketinggel, harsány néha megtévesztő reklámokkal, éles versenyt gerjesztve, törnek a piacra, próbálják háttérbe kényszeríteni a „tisztes kisipart”. Tapasztalt szakembergárda hiányában, rövid átképzés után munkába állt dolgozók nem minden feladatot tudnak a vevő igényeinek megfelelően tökéletesen megoldani. Negatív vélemény és visszajelzés sokszor itt, a boltban csapódik le.
Matók Lajos optometrista-látszerész mester több mint negyven év szakmai tapasztalattal lerakta az alapot és a fejlődés útjelzőit. Fiával, a diplomás optometrista Matók Ákossal, aki szintén látszerész mester, nagy hangsúlyt fektetnek a modernizációra. „Minden nyereségünket fejlesztésre fordítjuk„ – mondták a szakemberek. Csalóka reklámok helyett szenvedélyesen követik és megvalósítják a szakma legújabb vívmányait. A hosszú évek tapasztalata, a szakszerű kiszolgálás, a vevőcentrikus üzletvitel, a folyamatos továbbképzések mind-mind a törzsvásárlók számának növelését célozza.

Októberben hagyományosan látásellenőrzésre lehet jelentkezni személyesen vagy telefonon, ami magában foglalja a látás, a szemlencse, a szemfenék, és a szemnyomás ellenőrzését. 

Matók Optika
7100 Szekszárd, Széchenyi u. 28. Telefon: 74/511-808
www.matokoptika.hu