MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Már pelenkából is készül tetőcserép

Már pelenkából is készül tetőcserép

elobolygonk.hu

Sorra jelennek meg az újabb innovációk, illetve az olyan kreatív ötletek, melyeket az újrahasznosítás inspirált.

Egészen meghökkentő, hogy milyen sokféle építőanyagból érhető el ma már olyan változat, melynek alapanyaga egykor szemétként hevert valahol, egy gyűjtőtelepen. Falazóanyagok, tetőcserép, padló- és járdaburkolat, valamint falburkolatok ma már egytől egyig kaphatók újrahasznosított alapanyagból is – a Think Green blog most a legérdekesebbeket gyűjtötte össze.

SZIGETELÉS GOMBÁVAL

Már a hideg kizárására is létezik környezettudatos megoldás. A mycelia nevű gombafaj igen gyorsan növekszik, és a szerves anyagok lebontásában van szerepe. Ha ezt a szerves anyagot egy megfelelő formába helyezik, azt néhány nap alatt porózus, szivacsos anyag tölti ki. A formát ezután kisütik, hogy leállítsák a növekedést és bomlást, hogy így környezetbarát szigetelőanyag lehessen belőle.

FALBURKOLAT ÚJRAGONDOLVA

Készül deszka elhasznált újságpapírból és csodás parafa panelek régi boros dugókból. A két megoldásnak közös jellemzője, hogy szemétből készülnek, és szép felületeket hoznak létre. A dugók esetében a hosszában felszeletelt, használt darabokat parafa törmelékkel együtt egy formába öntik, majd ragasztóval elkeverve az eredeti parafa lapokhoz hasonlatos burkolóelemek jönnek létre. Az újságpapír esetében ragasztással és préseléssel farönk formát készítenek, majd ezt darabolják deszkákra.

A PELENKA MINDENNEK A TETEJE!

Ma már a pelenkák és intimbetétek is részt vesznek az újrahasznosítás folyamatában. Ezeket begyűjtés után egy speciális tisztításnak vetik alá, amely szétválasztja a szerves anyagokat és a polimereket. Utóbbiakból olyan tetőcserepek készülnek, melyek teljesítményükben semmivel sem maradnak el a ma használt műanyagalapú társaiktól.

UTAK MŰANYAGBÓL

Bár még csak kísérleti stádiumban van a Plasphalt (plastic + aspahlt, vagyis műanyag és aszfalt), a remények szerint komoly tényezővé válhat az útépítésben. Az ilyen burkolat készítéséhez a műanyaghulladék gyakorlatilag válogatás nélkül használható. A speciális eljárással készült újraműanyag a kísérletekben kiválóan kiváltja a normál esetben az aszfalthoz kevert homokot és köveket. Rugalmassága és jobb keveredése révén az aszfalttal a korábbihoz képest jóval ellenállóbb burkolatot képes létrehozni, mely 4-5 helyett 8-10 évente szorulhat felújításra.