MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Magyar népbetegség: évente tízezrek halnak bele

Magyar népbetegség: évente tízezrek halnak bele

penzcentrum.hu

Sokkal olcsóbb az alkohol Magyarországon, mint az EU-átlag: majdnem negyedével fizetünk kevesebbet.

Mindez nem csak azt eredményezi, hogy az ország a nyugati bulituristák egyik kedvenc célállomása, ugyanis több mint 800 ezer alkoholista lehet jelenleg hazánkban - a statisztikákon pedig biztsoan nem javítanak az európai szinten olcsónak számító piaárak.

Elég olcsó az alkohol Magyarországon a többi EU-tagállamhoz képest, hazánkban csaknem negyedével (23 százalékkal) került kevesebbe a pia 2018-ban, mint az uniós átlag. Kiderült, hogy nálunk csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a szesz, az ottani tarifák átlagosan 26 százalékkal alacsonyabbak az EU-átlaghoz képest - derült ki az Eurostat adataiból.

A finnek, az írek és a svédek is több mint kétszerannyit fizethetnek az alkoholért, mint a magyarok, és meglepő módon a görögöknél is elég drágának számit a szesz az EU-s összegzés szerint. A régióban Ausztriában és Horvátországban a legdrágább az alkohol, de ők is csak 1 százalékkal múlják felül az EU-átlagot.

A szlovéneknél, szlovákoknál durván 15 százalékkal kerül többe az alkohol, mint nálunk - és külön érdekesség, hogy a németeknél olcsóbb az alkohol, mint a két említett országban. A lengyeleknél pedig 9 százalékkal drágább a szesz, Csehország pedig 5 százalékot ver a magyarokra.

Rengetegen betegszenek bele

Ilyen árak mellett nem csoda, hogy rengetegen szoktak rá az alkoholra Magyarországon: a legfrissebb statisztikák szerint nagyjából 800 ezer alkoholista van az országban, évente pedig nagyjából 30 ezren halnak meg a piálás következtében. Egy átlagos magyar évente 14 liternyi 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg - viszonyításképpen a Hévízi-tó medréből évente háromszor inná ki a magyar lakosság az alkoholt.

Dr. Zacher Gábor szerint pont azok szenvednek a függőségben, akik példát mutatnak a fiataloknak: orvosilag igazolt ugyanis, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy a gyermek később szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások.

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban.

Nem lenne semmi gond, ha megálljt tudnánk parancsolni, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg, de ez sokaknak sem megy.

Nem csak a lecsúszottak piálnak, sőt!

Ha szóba kerülnek az alkoholisták, akkor a legtöbben a szegényebb társadalmi rétegekkel azonosítják a betegséget. Holott egy brit kutatás szerint leginkább az anyagilag stabil, jól kereső emberek fogyasztanak alkoholt rendszeresen. Egészen pontosan az orvosokat, az ügyvédeket és pedagógusokat említi a Daily Mail által ismertetett tanulmány, amely megjegyzi, minél idősebb valaki és minél többet keres, annál többet is iszik.

A felmérésben részt vevő 30 ezer és 40 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot kereső emberek 69,5 százaléka mondta, napi rendszerességgel iszik alkoholt, míg a 10 ezer font alatt keresők 46,5 százaléka válaszolta azt, hogy a kérdőív kitöltése előtti héten fogyasztott egyáltalán alkoholt. Vagyis a felmérés alapján a fizikai munkát végző emberek kevesebbet isznak, mint a szellemi munkát végzők.

Csak filléresnek hangzik

Ráadásul az amúgy filléresnek tűnő, kommersz piák sem igazán olcsó dolgok: korábban a Pénzcentrum kiszámolta, hogy súlyos összegekbe kerül minden nap beverni egy-két "munkásdekást". Ugyanis az ismertebb gyártóknál is megfigyelhető tendencia, hogy minél kisebb a kiszerelés, annál drágábbra jön ki egy liter ugyanabból az italból.

Ennek, a kereskedelmi megfontoláson túl, egyszerű oka, hogy - esetünknél maradva - minden egyes 0,05 l-es kis üveg előállítását, kiszerelését meg kell fizetni, mindegyikre zárjegyet kell biztosítani az előállítónak, kereskedőnek. Egyetlen kis kiszerelésű üveg mintegy 20-szoros kiszerelési költséget jelent az 1 literes kiszereléshez képest.