Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Méregdrága jeges édesség

Méregdrága jeges édesség

nlc.hu

Már jelenleg is magas a fagylalt ára, azonban további áremelkedésre is számítani kell.

Újra luxuscikké válhat a jégkrém – írja a hvg.hu. A lap a Magyar Édességgyártók Szövetségének kerekasztal-beszélgetésén járt, ahol a szervezet elnöke, Sánta Sándor elmondta: „A cukor euróalapú ára az idei első negyedévben 26 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbinál, a búza esetében a drágulás 65 százalék, a pálmaolaj 79, a napraforgóolaj 136, a vaj 60, a tejpor 62, a műanyag alapanyag 42, a papír alapanyag 40, a tengeri szállítás 215, a közúti szállítás pedig 29 százalékkal nőtt.”

Tischer Thomas, a környei Gelato Italiano ügyvezetője ugyanitt rámutatott, hogy a jelenlegi problémák előszelét már tavaly is érezni lehetett, ám akkor még csak egyes termékeket érintett az áremelkedés és az áruhiány, mely azonban mostanra széles körben állandósult. Összességében nincs olyan fahgylaltkészítéshez elengedhetetlen alapanyag, melynek az ára minimum a duplájára ne emelkedett volna az egy évvel korábbihoz képest.

Az orosz–ukrán háború ezen a területen is érezteti a hatását, többek között az üvegpoharakba töltött fagylaltokhoz szükség üveg beszerzése is nehézkessé vált, miután a háború sújtotta országban hét üveggyár üveggyár állt le. Mindezeken felül gondot okoznak az elszabadult energiaárak is.

A kiadásokat tetézi, hogy a a kormány által július 1-től számos új termékcsoportra kiterjesztette a népegészségügyi termékadót, melyet immár az összes jégkrémre meg kell fizetni, beleértve a cukormenteseket is.

„Lesznek termékek, amiket már nem éri meg gyártani, mert annyira drágák lehetnek majd, hogy ezeket már senki sem veszi meg. Emellett a szortimens szűkítése várható” – fogalmazott Tischer Thomas.