MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Létrejött egy tőkealap, és vele 5 milliárd forint

Létrejött egy tőkealap, és vele 5 milliárd forint

privatbankar.hu • fotó: kbka.org

A pénzt egy korábban elhunyt, külföldön élő magyar hagyta a mindenkori köztársasági elnökre.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány tevékenységének bővítése és Magyarország környezet- és klímavédelmi céljainak elérése érdekében a kormány egyetért a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap létrehozásával, valamint azzal, hogy 5 milliárd forintot tőkeként biztosítson a tőkealapnak - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A vissza nem térítendő támogatás biztosításával Varga Mihály pénzügyminisztert bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök. A támogatás egyik felét, 2,5 milliárd forintot idén, 2,5 milliárd forintot jövőre kapják meg.

Áder János köztársasági elnök 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. A pénzt egy korábban elhunyt, külföldön élő magyar hagyta a mindenkori köztársasági elnökre azzal, hogy az összeget fordítsa a magyarok javára.

Két éve még veszteséges volt

Az alapítvánnyal 10 millió forint veszteséget hozott össze 2018-ban. Aztán az alapítványnak 2020-ban sem ment jól, a központi költségvetésben 300 millióval kevesebbet, 1,2 milliárdot irányoztak elő nekik

Tavaly rendezvényszervezői munkákra és médiaügynökségi feladatok ellátására is kerestek vállalkozásokat.