Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Komoly gondokat okozhat a felhalmozódott bormennyiség, ha a túlkínálat tartósnak bizonyul

Komoly gondokat okozhat a felhalmozódott bormennyiség, ha a túlkínálat tartósnak bizonyul

agroforum.hu

Az exportigény nem tart lépést a bőséges betakarítással.

Világszerte híres a Dél-Afrikai Köztársaságban található Drakenstein-hegy oldalában található évszázados szőlőültetvényén. Itt tevékenykedik az ország legnagyobb borexportőre, a Distell, a cég a koronavírus hatásai miatt rengeteg problémával küzd. Az olyan tekintélyes borokat palackoznak itt mint például a Nederburg vagy a Paarlban, a Fokváros mellett található ültetvényről a helyi piacra és világszerte számos vevőnek adják el termékeiket.

Az exportigény azonban nem tart lépést a bőséges betakarítással, nehezíti a helyzetet a koronavírus miatti karantén, amely ahhoz vezetett, hogy rengeteg bor marad a tölgyfahordókban a pincékben.

A Dél-Afrikai Köztársaság, mely a világ az első tíz bortermelője között található, körülbelül 240 millió liter készlettel rendelkezik – tette közzé a Distell vezetősége. A társaság 40 millió liter készletet tudhat magáénak. “Ez egy hatalmas probléma, amelynek megoldása legalább két évig tarthat” – nyilatkozta Richard Rushton a Distell vezérigazgatója.

Azt is kijelentette egy júniusi befektetői konferencián, hogy az iparág árszintjeire gyakorolt hatás súlyos lehet, elmondta, hogy a társaság néhány vásárlóját el is vesztette a külföldi borkereskedelemben, mivel az export megállt.

Dél-Afrika a márciusban bevezetett korlátozások részeként betiltotta a hazai előállítású alkohol értékesítését is. Június elején engedélyezte az értékesítést egyes kereskedésekben bizonyos idősávokban. Azonban később Cyril Ramaphosa elnök újból bevezette az értékesítési tilalmat július 13-tól, mivel a fertőzések száma rohamosan emelkedett.

A Vinpro iparági szervezet szerint mintegy 3 milliárd dél-afrikai rand, azaz nagyjából 54 milliárd forintnyi értékesítést veszítettek el a kereskedők a korlátozások első kilenc hetében. Az export folytatódott, de a fokvárosi kikötőben nem állt vissza a kivitel a korábbi szintre.

Richard Rushton közölte: a Distell azt remélte, hogy az online értékesítés segít majd, emellett az alkohol-alapú fertőtlenítő és tisztítószerek gyártását is megkezdték a bevételek növelésének reményében. Hozzátette, hogy még a legjobb időkben is, a borkészletek pincetérben történő kezelését néhány lépéssel előregondolva kell megtervezni.

“Ha a túlkínálat tartósnak bizonyul, akkor hosszú távon is komoly problémákat okozhat az iparágban” – mondta Distell munkatársa, Niel Groenewald borász. Olyan helyzettel szembesül, amelyre két évtizedes munkája során nem volt példa, de talán a Nederburg birtok 1791-es alapítása óta sem történt ilyen.