Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Kiváló talajtakaró növények

Kiváló talajtakaró növények

agroinform.hu

Minden kertész álma a gyönyörű, zöld gyep, sajnos sok helyen akármit is tesznek érte, nem lesz az igazi.

Ilyenkor sok megoldás létezik, a gyepszellőztetésen át egészen a gyep ismételt telepítéséig. Azonban, ha még így sem boldogulunk, gondolkodhatunk más talajtakarókban is, nem csak a fűben.

A talajtakarás fontossága

A talajtakarás nem csak az esztétikai értéke miatt fontos, hanem megóvja növényeinket a hidegtől, a talaj nedvességét is képes tovább megtartani, és ráadásul a talajba kerülve még tápanyagot is biztosít növényeink számára. Az sem véletlen, hogy az erdők és a mezők talaja soha nincs takarás nélkül. A lehullott levelek, a fű, mind védik a talaj felszínét, és vele a növényeket. Ez a réteg védi meg a talajt a napsütés, a szél és a csapadék erodáló hatásától, így nagyon fontos szerepet játszik a talajminőség megőrzésében is. Ez nagyon fontos, hiszen nincs egészséges termés és szép virág, ha nem megfelelő a talaj.

A talajtakarásra használhatunk fűnyesedéket, szénát, szalmát, lombot, gyomot, aprított növényi maradványokat; de akár fakérget, ágakat, forgácsot, vagy kavicsréteget is. És természetesen nem csak a fű alkalmas talajtakarásra, hanem más növények közül is választhatunk.

Ezért hasznos a talaj takarása

1. A mulcsozott talaj jobban megőrzi a nedvességet, hiszen a takarás miatt jóval kevesebb nedvesség tud elpárologni a talajból. Ennek oka a takarás mellett az is, hogy nem éri annyi napsütés. Ezáltal nem csak a növények járnak jobban, de mi is, mert kevesebb vizet kell elhasználnunk.

2. A takaróréteg miatt a gyomok jóval lassabban tudnak fejlődni, így kevesebb időnk megy el a gazolásra is. Mivel a mulcs nedvesen tartja a földet, ha találunk is gyomot, azt jóval könnyebb lesz gyökerestől kihúzni.

3. A szerves talajtakaró egy idő után komposztálódni fog, ezért is van szükség a folyamatos pótlására. A lebomlás során segíti a talaj tápanyag-utánpótlását, így a talaj szerkezete levegősebbé válik. Sokkal könnyebb lesz felásni is, hiszen porhanyós lesz, így elég meglazítani, hogy át tudjuk szellőztetni.

4. Ha folyamatos a talaj takarórétege, akkor alatta nagyon sok hasznos élőlény talál majd lakóhelyet, akik segítségével a talaj még jobb minőségű lesz. A giliszták, a különféle hasznos gombák és mikrobák nagyon sokat tesznek azért, hogy minél egészségesebbé váljon a talaj a kertünkben.

5. A mulcs hatékonyan szabályozza a talaj hőmérsékletét, így nem engedi meg annak hirtelen lehűlését, vagy felmelegedését sem. Ezzel nagyon sokat tesz a növényeink egészségéért.

Ezek a növények kiváló talajtakarók

1. A kúszó pázsitszulák vagy zöld szőnyeg kiváló talajtakaró, amelyet akkor is bevethetünk, ha a füvet akarjuk vele helyettesíteni a kertünkben. A legjobban napos vagy félárnyékos helyen érzi magát, és csodálatosan élénk színét még a tél folyamán is megőrzi. Ugyan -5 Celsius-fok alatt a levelei megbarnulhatnak, de tavasszal gyorsan regenerálódik, és ismét teljes pompájában díszítheti a kertünket.

A kúszó pázsitszulákot tavasszal és ősszel is vethetjük. Nem kell rá sokat várni, hiszen 1-2 hét alatt ki fog kelni, azonban fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A fűnél jóval kevesebb ápolást igényel, és egész évben megőrzi színét. Mivel nem nő túl magasra, a fűnyíró átmegy felette. Körülbelül 3-5 cm magas szőnyeget fog alkotni, így olyan helyre is kiváló, ahol nem férünk be a fűnyíróval.

2. Ha olyan alternatívát keresünk a fű helyett, amire nyugodtan rá is léphetünk, bőségesen tudunk válogatni. A szálkás zöldhúr, a kúszó kakukkfű vagy akár a római kamilla is kiváló alternatíva lehet.

3. A japán kövérke Japánból származó növény, amely nagyon szép, sűrű szőnyeget képez még a fák árnyékában is. Ezáltal nem csak szép látványt nyújt, de még a gyomoknak sem enged teret a kertben. A legjobban a humuszban gazdag, mérsékelten száraz, nem túl savas kerti talajt kedveli. Négyzetméterenként 15 növényt érdemes ültetni.

4. A repkénykecskerágónak több fajtája közül is választhatunk. Télen rózsaszínes árnyalatot kapnak a levelei, így igazán csodás látványt nyújt. Fontos azonban, hogy a talaját mindig tartsuk nedvesen.

5. Az illatos gólyaorr akár 30 cm magasra is meg tud nőni, és májustól júliusig hozza fehér vagy halvány rózsaszín virágait. Napos és árnyékos helyen is jól érzi magát.

6. Az édes tüdőfű is 30 cm magas, nagyon gyorsan terjed, és rózsaszín virágaival díszíti a kertet, melyeket áprilistól májusig csodálhatunk meg. Kedveli a humuszban gazdag talajt, és leginkább a fák alatti árnyékban érzi jól magát. Ha egy négyzetméternyi területre 10 tövet ültetünk, akkor 3 év alatt teljesen le fogja fedni az adott helyet.

7. A fehér árnyékliliom, vagy más néven az apácaliliom, Kínában őshonos évelő dísznövény. Csodás, szív alakú levelei mellett a nyár végén nyíló fehér virágai is szebbé varázsolják a kertet. Közepesen magas növény, amely kiváló talajtakaró. Akár árnyékosabb területre is lehet ültetni, sőt, még a vízpartot is nagyon jól viseli. Mivel igen alacsony fényigényű növény, olyan helyekre is ültethetjük, ahol más növények nem szívesen élnek meg. Átlagos a vízigénye, azonban amikor nagyon meleg az idő, érdemes öntözni. Kedveli a semleges, vagy a kissé savanyú kémhatású, tápanyagokban gazdag talajt.

8. A bőrlevél Közép-Ázsiában őshonos, alacsony termetű, évelő növény. Mivel nagyon igénytelen, ezért sokan kedvelik. Emellett nagyon szép növény, amelynek ciklámen színű virágait már tavasszal is öröm nézni a kertben. Hozzá hatalmas, fényes, szív alakú levelei vannak, amelyek virág nélkül is nagyon szép látványt nyújtanak. Bár szereti a napfényt, de árnyékban is kiválóan érzi magát. Ráadásul nagyon kevés tápanyag és víz szükséges a számára, így szinte bárhol, akármilyen körülmények között megél.

9. A kúszó lángvirág alacsony termetű, évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Kis virágai az egész növényt beborítják a virágzási időszakban, és csodálatos lila, fehér és rózsaszínben pompáznak. Kedveli a napos, világos, vagy félárnyékos helyeket, és a talajban sem válogatós, hiszen a laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású, átlagos tápanyag tartalmú talajban is igen jól érzi magát.

A borostyán vízszintesen és függőlegesen is képes takarni.

10. A foltos árvacsalán, szelídcsalán vagy macskaparéj nagyon könnyen nevelhető, alacsony termetű, évelő növény, melynek a csalánhoz hasonló, fűrészes szélű levelei, és lila, rózsaszín és fehér színben játszó virágai vannak. Tavasz végén, vagy a nyár első felében csodálhatjuk meg virágait. Nagyon igénytelen, így minden körülményhez kiválóan képes alkalmazkodni. Félárnyékos, de árnyékos helyre is ültethető. Vízigénye alacsony.

11. A borostyánnak sok fajtája létezik. A borostyán gondozása igazán egyszerű, nem véletlen tehát, hogy nagyon közkedvelt a kerttulajdonosok körében. Szereti az árnyékos és félárnyékos helyet, de ha gondoskodunk róla, hogy kellő mennyiségű vízhez jusson és rendszeresen öntözzük, a napos helyeken is jól fogja érezni magát. Télen azonban vágyik a hűvösebb iránt. Minél zöldebb, annál jobban szereti a hűvöset és az árnyékos helyeket, és minél tarkább, annál inkább kedveli a meleget és szeret a napfényben fürdőzni.

A borostyán szaporítása legegyszerűbben vízben vagy földben gyökerező fejdugvánnyal történik. Ilyenkor a talajjal érintkező, kapaszkodó gyökere átalakul tápanyag felvételére is alkalmas gyökérré. Amikor ez megtörténik, a gyökérzeténél fogva le lehet választani az anyanövényről és el lehet ültetni.

A borostyán akár 15-20 méteres magasságig is fel tud kúszni, akár függőleges, akár vízszintes irányban. Örökzöld, így télen és nyáron is szépen díszíti a kertet, ráadásul a leveleit sem hullatja le. Amennyiben elfogy a kúszótere, átalakul örökzöld bokorrá. Ősszel virágba borul, télen viszont sötétkék bogyós termésével díszíti a kertet, amely mérgező, így emberi fogyasztásra alkalmatlan, viszont a madarak