Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Kiszámolták, mennyit vettek ki a nyugdíjasok zsebéből

Kiszámolták, mennyit vettek ki a nyugdíjasok zsebéből

napi.hu

A nyugdíjasinfláció helyett az általános fogyasztói árindex a mérvadó a nyugdíjak emeléskor.

Ötjegyű összeget buktak a nyugdíjasok tavaly azon, hogy nem az ő fogyasztási szokásaikhoz igazított "nyugdíjasinflációhoz", hanem az általános inflációhoz igazítják járandóságuk emelését.

A nyugdíjasinfláció helyett az általános fogyasztói árindex a mérvadó a nyugdíjak emeléskor, márpedig az általános index esetében figyelembe vett fogyasztói kosár több ponton is eltér a nyugdíjasok fogyasztási szokásaitól és kosarától - kezdi elemzését az Mfor. Tavalyi az alapvető élelmiszerek közül több termék ára is brutálisan emelkedett, ami pont a legidősebbek helyzetét nehezítette meg.

Ők ugyanis ezekből a termékekből vásárolják a legnagyobb mennyiséget a KSH tavaly év végén kiadott háztartások életszínvonala felmérése alapján. Az alapvető élelmiszerek, az általuk vásárolt élvezeti cikkek és az egészségügyi kiadások összesen 331 219 forintba kerültek egy év alatt a nyugdíjas-háztartásnak a statisztika szerint.

A portál cikkében vizsgált termékek és szolgáltatások ára tavaly átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett, miközben a nyugdíjak - a novemberi korrekciót is figyelembe véve - 3,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasokra jellemző kiadási tételeket nézve a nyugdíjak reálszinten 4,1 százalékot veszítettek az értékükből. Természetesen a nyugdíjasok lakóhelyének régiójától is függ, hogy ebből ki mennyit érzékel a mindennapokban, mivel területileg jelentős különbségek lehetnek az átlagos nyugdíjakban.