Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Kínai bűnözők és a sertéspestis

Kínai bűnözők és a sertéspestis

magyarmezogazdasag.hu

A bűnözői bandák pánikot keltenek a sertéstartók között.

Az állami média szerint Kínában az afrikai sertéspestis okozta krízist tovább súlyosbítja az a tény, hogy helyi bűnözők a betegség szándékos terjesztésével arra kényszerítik a sertéstartókat, hogy alacsony áron eladják jószágaikat, majd az így megszerzett húst kicsempészik, és egészséges készletként árusítják.

A betegség terjedésének megakadályozására tett tömeges vágások miatt csaknem a felére csökkent az ország sertésállománya. A húshiány folytán több mint kétszeresére emelkedtek a húsárak, és a bűnözők jelenleg ezt a helyzetet aknázzák ki.
A jelentés szerint a bűnözői bandák pánikot keltenek a sertéstartók között, ezzel kényszerítve őket, hogy diszkont áron szabaduljanak meg állatállományaiktól.

Néha a helyiek között mindenféle híreket terjesztenek a betegség terjedéséről, sőt az is előfordult, hogy elpusztult sertéseket hagytak az utak mentén, elhitetvén ezzel a farmerek között, hogy a járvány továbbra is súlyos méretű. A jelentés szerint, extrém esetekben a bandák fertőzött tápot szórtak drónokról a helyi tenyészetekbe.

Az alacsony áron történt felvásárlás után a bűnözők az állatokat vagy azok húsát olyan helyekre csempészték, ahol magasabbak az árak. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a betegség megfékezésére a tartományok között tilos a hús vagy élőállat szállítása.