MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kiakadt az orosz kormány az ukrán fociválogatott meze miatt

Kiakadt az orosz kormány az ukrán fociválogatott meze miatt

444.hu • fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A Nagy-Ukrajnás kép mellett a mezekre a „Dicsőség Ukrajnának" jelszót hímezték.

Politikai provokációról beszélnek Moszkvában, miután az ukrán futballszövetség bemutatta az ukrán válogatott EB-mezét. Azon ugyanis Ukrajna sziluettje szerepel, az oroszok által 2014-ben annektált Krím-félszigettel és az orosz párti szeparatisták ellenőrzése alatt álló Donyeckkel és Luhanszkkal együtt.

A válogatott mezének mellkasán lévő sziluett a mezeket bemutató videóban is központi szerepet kapott, bár a pályán sokkal kevésbé látszik majd. A Nagy-Ukrajnás kép mellett a mezekre a "Dicsőség Ukrajnának" jelszót hímezték, amely a 2014-ben elkergetett oroszbarát ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot elkergető utcai mozgalom egyik jelszava volt.

Andrij Pavelko, az ukrán futballszövetség elnöke szerint a mezen látható sziluett erőt ad majd a válogatott tagjainak, mert "egész Ukrajnáért fognak harcolni.A bemutatott mezeket egy orosz parlamenti képviselő politikai provokációnak nevezte, és felszólította az UEFA-t, hogy tegyen valamit az ügyben. Az UEFA a BBC kérdésére csak annyit reagált, hogy a szervezet már jóváhagyta a mezeket. Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig arról beszélt, hogy az ukrán mezeken látható térképen "Ukrajna területét az orosz Krímhez csatolták, ami egy lehetetlen illúzió", a mezekre hímzett jelszó náci szlogeneket idéz.

Az ukrán válogatott vasárnap játssza első EB-meccsét a holland válogatott ellen Amszterdamban.