MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A fejelés veszélyei

A fejelés veszélyei

Kolumbán Antal

A francia válogatottal világbajnok, a Real Madriddal négyszeres BL-győztes Varane a következőt mondta a témáról.

„A hétéves fiam focizik, de azt tanácsoltam neki, hogy a lehető legkevesebbszer fejeljen. Még ha nem is okoz azonnali traumát, tudjuk, hogy hosszútávon a fejelés által okozott ütéseknek káros hatásai lehetnek. Azt nem tudom, hogy megérem-e, hogy 100 éves legyek, de azt igen, hogy károsodott a testem. A fejelés veszélyeit meg kell tanítanunk a fiatal játékosoknak, beszélnünk kell róla az amatőr futballpályákon.”

Majd kitért egy konkrét, vele megtörtént esetre:

„Befejeztem a Nigéria elleni meccset, de autópilóta-módban voltam. A stáb aggódott, hogy tudok-e játszani a következő meccsen, ugyan gyengének éreztem magam, de végül játszottam. Az persze soha nem derül ki, hogy mi történt volna, ha kapok még egy ütést a fejemre” – emlékezett vissza egy 2014-es Nigéria elleni vb-meccsre, amely után szerinte agyrázkódással játszott, ugyanúgy, mint a 2020-as Manchester City elleni BL-nyolcaddöntős meccsen is.

„A legmagasabb szinten futballozunk, így hozzászoktunk a fájdalomhoz. Kicsit olyanok vagyunk, mint a katonák, kemény fickók, a fizikai erő szimbólumai. De ezek az agyrázkódással kapcsolatos tünetek teljesen láthatatlanok – mondta Varane.

 (Fotó: Getty Images; via)