MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Annyira szennyes a Szajna...

Annyira szennyes a Szajna...

greenfo.hu

...hogy elmaradhatnak az olimpiai triatlon úszóversenyek.

Ha a heves esőzések tovább rontanak a Szajna vízminőségén, előfordulhat, hogy törölni kell a párizsi olimpián a triatlon úszóversenyét, közölte a rendezvény elnöke, Tony Estanguet. A Surfrider Foundation Europe legutóbbi mérései szerint a folyó vizében riasztóan magas volt az E. coli baktériumok aránya.

Az eredeti tervek szerint a július 26-án kezdődő olimpián a férfi és női triatlon július 30-án és 31-én, a vegyes verseny augusztus 5-én kezdődne. Estanguet most azt mondta, ha nagyon esne az eső, akkor az olimpia elejéről a végére halasztanák a triatlont. A szervezők 1,4 milliárd eurót szánnak egy regenerációs projektre, hogy a folyó vize biztonságosan úszhatóvá váljon. Többek között építenek egy esőtározó medencét is, hogy csökkenjen a fertőzésveszély.

A tervek szerint az olimpia után, 2025-ben három olyan szabadtéri fürdőhelyet nyitnának meg, amik a rakpartról is megközelíthetők. A francia hatóságok 102 éve tiltották be a fürdőzést a Szajnában az egészségügyi aggályok miatt – írta a BBC.