Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kertünk dísze lehet a virágos rét

Kertünk dísze lehet a virágos rét

agroforum.hu

A természetes gyepek egyre jobban hódítanak már nálunk is.

A természetes gyepek egyre jobban hódítanak már nálunk is, és valljuk be: nincs szebb látvány annál, amikor a természet egy valóban fenntartható rendszert hoz létre, vagy magunk alakítjuk ki azt.

A természetes gyepek alkotói a vadvirágok, melyek egy része ráadásul gyógynövény is. A természetes gyeptársulásokban vannak magasabb és alacsonyabb foltok is, így szépen megfér egymás mellett a kaliforniai kakukkmák, a vad szarkaláb, a borzaskata, a nigella is. A körömvirág és a mellé megjelenő gyermekláncfüvektől kezdve a herefélékig igen szép vadvirágos, biodiverz gyepet lehet készíteni.

Hogyan indítsunk egy vadvirágos gyepet?

A legtöbb esetben másképp indul egy ilyen gyepesítési folyamat is, mintha steril, egynemű gyepnek indulnánk neki. Ilyenkor még inkább nem érdemes gyomirtózni, mert sok gyomnövény hasznunkra is válhat. Hát itt nem a karanténgyomokra gondolok vagy az átoktüskére mondjuk, hanem a többi számunkra akár hasznosra.

Hogyan csináltuk mi a sajátunkat?

A legtöbb esetben pont a gyakorlat hiányzik az ilyen vadvirágos gyepekhez, így most gyakorlati oldalról szeretném megmutatni, hogyan néz ez ki valójában.

Legelőször azt említem meg, hogy ne végezzünk gyomirtást, mert főleg a gyenge talajokon fontos, hogy valami meg is fogja a magvakat majd, és ne mossa ki az eső, ne csipegessék ki a madarak.

lépés: Vágjuk le a gyomokat, mintha füvet nyírnánk, majd alaposan gereblyézzük át a talajt és szórjuk be fűmaggal kevert vadvirágok magjaival!
lépés: Első vadvirágoknak a százszorszépeket és vad szarkalábakat javaslom és a hereféléket, mert szépen elterjednek, és ha rendszeresen öntözzük a felületet, akkor hamar kikelnek és a problémásabb gyomokat, mint az átoktüske ki is szorítják.
lépés: Első évben kaszáljuk minél magasabb fokozaton és viszonylag ritkán, hogy meg tudjanak nőni a köztes növények a fű között! Így megerősödnek és elszórják a magjukat is, ami a következő évben is hasznos lesz.
lépésként a következő évben szórjuk bele a többi vadvirág magját: borágófélék, kaliforniai kakukkmák, nigella, búzavirág! Alaposan öntözzük be!

Minél jobban hagyunk időt és teret a vadvirágos rét kialakításának, annál nagyobb lesz a sikerélmény.

Egy ilyen felületnél az is fontos, hogy ne akarjunk egy állandóan nyírandó gyepet, mert itt pont az a lényeg, hogy változatos magasságban lesznek a növények és a gyep között sokféle virággal díszítő növény is jelen lesz, aminél meg az a fontos, hogy hagyjuk magot érlelni a virágzókat, hogy a következő évben is minél több lehessen belőlük.

Mi a helyzet a kivadult dísznövényekkel?
Nagyon sok olyan kivadulni képes dísznövény is megjelenhet a gyepben, melyek utána szép csoportokat alkotnak. Így került nálunk is a kerti tó mellől a gyepbe foltként a kokárdavirág, a dísznek vásárolt egynyári szarkaláb, a vad szegfűfélék sokasága, vagy akár a búzavirág is. Ilyenkor hagyjuk ezeket a gyepben elszaporodni, és azokon a részeken nem is vágjuk a füvet.

Mi a tapasztalat?

A legaszályosabb években a gyep, mint pázsitként tartott felület öntözés nélkül teljesen tönkrement, kiégett, vagy csak nagyon vízpazarló módon lehetett életben tartani.

Az olyan kertrészeknél, ahol a kokárdavirágok, borágók, herefélék, gyermekláncfüvek és más gyomnak tartott, de mégis vadvirág megjelent, ott öntözés nélkül is szép virágzó foltok alakultak ki, és bármilyen meglepő, a virágok között megmaradt fűfélék is életben maradtak és zöldelltek, pedig a klasszikus ismeretek alapján mindnek ki kellett volna száradni.