Karácsonyra: Champion és aranyérmes Brill-pálinkák
Gint is készít a pálinkák és párlatok mestere.
Luxuscikké vált a pálinka a magas gyümölcsárak miatt. Emiatt különleges alkalmakra, az ünnepi asztalra és ajándékként veszik sokan. Nagy Attila, a Brill Pálinkaház tulajdonosa, pálinkamester, miközben az idei évet értékelte, egy egészen új terméket mutatott be. A Harcon működő családi manufaktúra eddig hat alkalommal adta az Év Pálinkáját, többször volt az ország legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéje. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen idén is kiváló eredményt ért el, két Champion-győztes pálinkája, a Kiffer Körte 2024 és a Birskörte 2024 mellett különdíjat kapott a 2008-as Érlelt Néró törkölypálinka. De mit keres a ginkészítés a szakmai repertoárban?
– Az idei év nem sok jóval kecsegtetett, tavasszal a gyümölcsök nagy része elfagyott, emiatt hihetetlen magas alapanyagárral szembesültünk. Az ősz egy kicsit visszaadott a természet adósságából, a szőlő, a birs szép termést hozott – mondta Nagy Attila, aki a szőlő- és törkölypálinkák készítését szívügyének tartja. Nemcsak magas szinten műveli, hanem a versenyeken értékeli, és tanítja is. – A Szekszárdi Történelmi Borvidéken nem is tehetnék másként – fogalmazott – ezért is örültem, hogy idén az Érlelt Néró törkölypálinka (2008) különdíjat kapott, a Nébih pálinkája címet nyerte el.
A Brill Pálinkaház a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Pálinka- és Törkölypálinka versenyre idén összesen 14 tétellel nevezett, az említett különdíj mellett 3 bronz, 9 ezüst és 2 arany minősítést szerzett. Mindegyik nagyon szép tétel volt, kiemelkedett a Champion-díjas Kiffer Körte (2024) és a Birskörte (2024), de a szakember szerint minden verseny és minden év meglepetést hozhat. Egy pálinka utóélete sokféleképpen alakulhat.

De hiába a sok kiváló pálinka és a legmagasabb minőség, ha a pálinkaágazat leszállóágban van. Sajnos mára luxuscikké vált a pálinka. A borászati ágazathoz hasonlóan gazdasági okból kell változtatni, ami a harci manufaktúra termelésében is megjelenik. – A bérfőzetésben viszonylag jó évet zárunk, és a teljes termelésünket tekintve sem panaszkodhatunk. Egyre távolabbról keresnek bennünket, jó a hírünk. Ezenkívül nagy a kereslet zöldségpárlatainkra, amelyeket elsősorban éttermeknek szállítunk. Bejáratott, régi kapcsolataink, megrendelőink vannak – teszi hozzá házigazdánk. Aki ezután egy egészen új terméket mutat be. Ez pedig a gin.
– A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel régóta együttműködünk, és kiváló kapcsolatban vagyunk a Danubiana Kft-vel is, akikkel egy új, közös szakmai programot valósítottunk meg. A borágazatot is érintő válság miatt kezdtünk el gondolkodni azon, hogy milyen eladható termék készíthető a szőlőből. Egy közös beszélgetésen szinte egyszerre vágtuk rá a választ: gin. Már „csak” a minőségi terméket kell produkálni. Ez négy éve történt, és egy pályázati projekt keretében, hosszú kutatás-fejlesztés eredményeként létrehoztuk az „Everbloom” termékcsaládot. Ennek tagjai a citrusos, fűszeres „green”, ami Zöldveltelini párlat alapon készül. A „pink” virágos jegyeit az Irsai Olivér szőlő adja, míg Kékfrankosból főzzük a gyümölcsös „redet”. Eltérő receptúrák alapján különleges fűszerek kerülnek a párlatokba, ami hosszú munka és kísérletezés eredménye. Rengeteg kóstolás után nyolcvan párlatból választottuk ki a három legszebbet, és jutottunk el addig, hogy stílusos üvegbe kerüljenek a párlatok.
A Brill Pálinkaház pálinkái nagyszerű ajándékot jelentenek üzleti partnernek, vagy családi alkalomra, ezenkívül méltó kísérői az ünnepi fogásoknak. Harcon továbbra is várják az érdeklődőket főzdelátogatással egybekötött pálinkakóstolóra, ahol a gyümölcspárlatok mellett különleges, zöldségből készült párlatokat is kóstolhatnak.






















