MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Kerékpáros-szigorítás

Kerékpáros-szigorítás

vezess.hu / Kováts Olivér

Ugyanúgy büntetnék a bicikliseket, mint az autósokat.

Kezdeményezték hogy hosszú szabadságvesztését szabhassanak ki a súlyos vagy halálos sérüléseket okozó kerékpárosokra is az Egyesült Királyságban.

Az eddiginél sokkal szigorúbb szankciót szabnának ki a súlyos vagy halálos balesetet okozó kerékpárosra az Egyesült Királyságban. Már be is nyújtották a törvényjavaslatot annak érdekében, hogy a kihágás ugyanakkora súllyal bírjon, mint az autósok és motorkerékpárosok esetében – írja a Cycling Weekly.

Ha zöld utat kap a módosítás, akár 14 év börtönbüntetésre is ítélhetik a kerékpárosokat. Velük szemben jelen állás szerint csak egy, még a viktoriánus időkben, lovakra és lovas kocsikra kidolgozott törvénypont alapján indíthatnak eljárást. A rendezetlen jogi helyzet alaposan megköti a döntéshozók kezét az ítéleteknél, mivel kitétel a súlyos vagy halálos sérülés. Az egyedüli kivétel a gyorshajtás, aminek esetében enélkül is eljárhatnak.

Noha a szigetországban százalékosan elenyésző azon kerékpáros balesetek aránya, amikben gyalogosok sérültek meg, az összes eset mindössze 2 százalékát teszik ki, vizsgálják azokat az ügyeket, amikben korábban a kerékpárosok halálos baleset okozása után megúszták a felelősségre vonást.

A törvénymódosítás nemcsak a büntetési tételek szigorítására terjedne ki, de előírná azt is, hogy használóik gondoskodjanak kerékpárjaik karbantartásáról – ideértve az elektromos bicikliket és rollereket is –, vagyis arról, hogy a fékek, a gumik és a pedálok megfeleljenek a biztonságos közlekedés feltételeinek.