MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Kerékpár és a Velencei-tó

Kerékpár és a Velencei-tó

hellovidek.hu

Lezárult a felújítás: ismét tekerhetünk a népszerű magyar tó körül.

Fél év alatt legalább százezren biciklizték körül a múlt év végére a Velencei-tavat, év végére ez meghaladja a 200 ezret is – tájékoztattak a Tour de Velencei-tó rajtja előtt a Velence Korzó egyik kávézójában helyi, megyei és országos politikusok. Szombaton adták át Velence belterületén a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt a tavat körbeölelő, már meglévő kerépárúthoz csatlakozóan. Ezzel vált teljessé a város északi és déli részei közötti kerékpáros közlekedés, a munkába járó lakosoknak és a kerékpárturizmusnak hódolóknak egyaránt kedvére kívántak tenni a beruházás folytatásával - írja a feol.hu.

A portál szerint a tájékoztatón kiemelték azt is, hogy jelenleg még zajlanak az öteltelések, tervezhetések a készülő kormány-előterjesztéshez. Mint mondták a cál az, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területnek nyilvánítsa a kormányzat a Velencei-tó térségét.

Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, L. Simon László országgyűlési képviselő, Koszti András velencei polgármester és Sági János gárdonyi rendőrkapitány arról számoltak be, hogy folymatos a tó körüli települések lélekszámának emelkedése, és a kerékpáros turizmus is egyre jobb statisztikákat mutat.

Gárdonyban öt éve tízezren éltek, most tizenkétezer az állandó bejelentett lakos. Velencén 5500-ról 6500-ra nőtt a létszám, Sukoró lélekszáma az eredeti népességéhez képest még dinamikusabban nőtt. Önerőből nem képesek megoldani az önkormányzatok az ebből fakadó feladatokat - mondta el Tessely Zoltán, amelyek az óvodai, iskolai elhelyezéssel kezdődnek.

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök egyben a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke arról mesélt, hogy mivel Sukorón élnek családjával, így egész életében fontosnak találta a vidékkel való törődést. Kiemelte, hogy családjuk életében fontos a sport: ha ideje engedi gut és kerékpározik. Minden évben kiemelt családi program, hogy együtt körbetekerjék a tavat.

A kerékpárút biztonságossá tételére törekszenek, mert többször keresztezi a huszonkét kilométernyi vonal a közutat - mondta Tessely Zoltán képviselő, aki szintén részt vett a versenyen.