MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Jobb működést ígér az új Hilux Hybrid

Jobb működést ígér az új Hilux Hybrid

agroforum.hu/Gadóc György

Nagyobb hatékonyságot, jobb vezetési élményt és fokozott kényelmet biztosít.

A Toyota Hilux modellhez egy új, fejlett 48V-os hibrid rendszerrel ellátott verzió érkezik, mely nemcsak hatékonyabb teljesítményt, de városi és terepes környezetben egyenletesebb működést is ígér a modern technológia segítségével.

A vontatási kapacitás, a hasznos terhelhetőség és a terepjáró képességek továbbra is megmaradnak. A Toyota növeli a Hilux biztonsági szintjét a legújabb Toyota Safety Sense funkciók bevezetésével, amelyek további védelmet nyújtanak az utasoknak és más közlekedőknek. Az újdonságot a Kenshiki fórumon mutatták be.

Az új Hilux Hybrid 48V csatlakozik a Toyota Professional kibővített kínálatához, és várhatóan 2024 közepén jelenik meg Európában. A frissített modell új lehetőségeket kínál az üzleti vezetők és kalandvágyó sofőrök számára, akik egy modern, kifinomultabb Hilux élményre vágynak.

A Toyota új Hilux Hybrid 48V modellje első alkalommal teszi elérhetővé a pick-up modellcsalád számára az elektrifikált hajtást, amely nagyobb hatékonyságot, jobb vezetési élményt és fokozott kényelmet biztosít városi és terepes környezetben egyaránt.

A Hilux 1968-as japán bevezetése óta a Toyota egyik legismertebb munkagépévé és ikonikus, kettős felhasználású járművé vált, amely a városban és a világ legnehezebb terepein is használható.

A 48V-os hibrid rendszerrel való kiegészítéssel a Toyota megerősíti a karbonsemlegességhez vezető, több technológiát magában foglaló megközelítését. A Hilux külsővel rendelkező, kizárólag duplafülkés kivitelben kapható Hilux Hybrid 48V erőteljes benyomást kelt merész, háromdimenziós hűtőrácsával és első lökhárítójával, amely hangsúlyozza a pick-up erős, robusztus megjelenését.

Az új Hilux Hybrid 48V utasterében a kényelmes, tágas belső térben széleskörű funkciók állnak rendelkezésre, beleértve a modern infotainment rendszert és a legújabb Toyota Safety Sense technológiát.

A 2,8 literes Hilux dízelmotort egy olyan 48V hibrid rendszerrel erősítették meg, amelyet kifejezetten a Toyota kettős felhasználású pickupjának egyedi igényeihez terveztek.

A motor egy kompakt motorgenerátort hajt szíjrendszer segítségével, amely viszont feltölti az új 48V-os lítium akkumulátort, amely elég kicsi ahhoz, hogy a hátsó ülések alá építsék be, így minimálisra csökkentve az utastérre gyakorolt hatást – ráadásul mindössze 7,6 kilogrammot nyom. Ez a 48 V-os akkumulátor egy új DC/DC átalakítón keresztül a jármű 12 V-os rendszerét is ellátja.

A Toyota öntöltő hibrid elektromos rendszereihez hasonlóan az új akkumulátor lassítás közben töltődik, hatékonyan visszatáplálva az egyébként elvesző fékenergiát, miközben a fékteljesítményt is növeli. Feltöltés után az akkumulátor akár 16 lóerős (12 kW) teljesítményt és 65 Nm nyomatékot ad hozzá a motorgenerátoron keresztül a motor képességeihez a gyorsulás és a hatékonyság növelése érdekében.

A strapabíró motorgenerátor kompakt, és úgy tervezték, hogy ellenálljon a haszongépjárművek által tapasztalt keményebb munkakörnyezetnek, míg a motort úgy alakították át, hogy alkalmazkodjon a hibrid rendszerhez.

Az új kétkarú szíjfeszítő és a szíj erősebb anyaga hozzájárul a jobb vezethetőséghez és a csendesebb működéshez, miközben megőrzi a Hilux tartósságát.

A motorgenerátorral kombinálva a nagy teljesítményű és bevált Euro 6d szabványnak megfelelő, DOHC, 16 szelepes, 2,8 literes dízelmotor dolgozik, amely 204 lóerőt (150 kW) termel 3400 fordulat/perc fordulatszámon és 500 Nm nyomatékot 1600 és 2800 fordulat/perc között. Az egység common rail üzemanyag-befecskendező rendszerrel, változó geometriájú turbófeltöltővel és vízhűtéses intercoolerrel van felszerelve.


A kipufogógáz-kibocsátást szabályozó intézkedések közé tartozik a dízeloxidációs katalizátor, a dízel részecskeszűrő, a szelektív katalitikus redukció (SCR) és a karbamid kiegészítő befecskendezés. A Hilux Hybrid 48V a meglévő Hilux, Land Cruiser és PROACE járműcsaládhoz hasonlóan kompatibilis a HVO100 gázolajjal, amely 100 százalékban megújuló forrásokból előállított, nem fosszilis üzemanyag.

(Fotó: Toyota)