Tam_Bau
MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Ismeretlen kúszócserje, ami sokféle panaszra gyógyír

Ismeretlen kúszócserje, ami sokféle panaszra gyógyír

https://kert.firenews.video/

A fekete bors kiváló helyettesítője,  gyomor- és emésztési problémákat old meg és a szívnek is jót tesz.

Egy örökzöld félcserje kis, fehértől rózsaszínig terjedő virágokkal kicsi, keskeny és aromás levelekkel rendelkezik. Főleg hüvelyesekből és sajtból készült ételekhez használják. Friss felhasználásra szükség szerint gyűjtjük, szárításhoz, fagyasztáshoz a virágrügyek megjelenésekor gyűjtjük. A hegyi saturejkának van egy rokon faja, egy alacsonyan kúszó növény, amely alkalmas konténerekbe, szegélyekbe és sziklakertbe. A kerti saturejka lila virágú és finom ízű.

Szereti a napot és a meleget

A hegyi sable szaporítása tavasszal és ősszel magvetéssel történik. Szaporítható puha dugványokkal is, amelyeket késő tavasztól nyár elejéig szedünk. A hegyi saturejka a Földközi-tenger vidékéről származó növény, ezért szereti a napos és meleg helyeket. Könnyebb talaj illik hozzá, melegebb területeken áprilistól közvetlenül az ágyásra vethető. Az egész növényt betakarítják, miközben a lehető leggyakrabban levágják, hogy ne fásodjon meg. A hegyi saturejka az ablakpárkányon is termeszthető.

Nehezebb ételekhez kiváló

A Saturejka egy olyan gyógynövény, amely nagyon jótékony hatással van az emésztésre. Ezért adják hozzá nehezebb ételekhez. Elősegíti a puffadást okozó húsok és zöldségek, például a káposzta vagy a hüvelyesek emészthetőségét. A Saturejka megtisztítja a beleket a kórokozóktól, enyhén vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatású. Főzéskor a végén adjuk az ételhez, hogy megőrizze ízét és aromáját. Hosszabb főzéssel keserűvé válik. A Saturejka serkenti a szívműködést, jót tesz az idegeknek, segít a pihentető alvásban és a légúti betegségekben is.