MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ingyen áram a platóról

Ingyen áram a platóról

vezess.hu

Így húzhatunk hasznot abból, ha sokat süti a platónkat a Nap.

A pickupoknál sokszor az ember nem használja ki a teljes rakfelületet, van úgy, hogy üresben, vagy alig néhány szerszámmal gurulunk velük ide-oda. A WorkSport meglátta a potenciált ebben a területben, és olyan megoldást rakott össze a pickupokhoz, amelynek segítségével hasznos energiát termelhetnek a gépjármű-tulajdonosok pusztán a platójuk jobb kihasználásával.

A TerraVis fotovoltaikus napelemrendszer könnyen és egyszerűen telepíthető a pickup platójára. Igazából még helyet sem vesz el, hiszen alatta továbbra is megmarad a hasznos felület, ugyanúgy, mintha zárt platóval rendelné meg valaki a pickupot. Működés közben a TerraVis villamos egyenáramot termel, ami az áramátalakító berendezés, vagyis az inverter segítségével egyszerűen eltárolható a platón lévő akkumulátorokban. A cserélhető energiatároló egységek aztán felhasználhatók különböző készülékek üzemeltetésére a kempingben vagy építkezésen.

A platóra összesen 4 napelem szerelhető hosszában, amelyek egyenként 1 kW-os teljesítménnyel rendelkeznek. Ennek megfelelően minden, a platóra szerelt napelem körülbelül 1 kWh áramot képes előállítani, feltéve, ha elég sokáig süti a Nap a pickup platóját.

A cég közlése szerint jelenleg is dolgoznak azon, hogy ezek az utólagosan telepíthető napelemek kompatibilisek legyenek a Tesla Cybertruckkal, a Riviannal, a Bollingerrel, valamint a Ford és a General Motors közelgő elektromos pickupjaival. Az elektromos pickupok esetében ráadásul akár hatótávnövelőként is lehet majd a napelemeket használni és ily módon akár napi 5 kWh elektromos áramot is meg lehet termelni ezzel a megoldással, akár 22 kilométerrel növelhető meg az elektromos pickupok esetében a hatótáv.