Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Illés Borház: aranyérem a Chardonnay-k világversenyén

Illés Borház: aranyérem a Chardonnay-k világversenyén

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András, Illés Borház

Szekszárdtól alig húsz kilométerre, meseszép völgyek és dombtetőre felkúszó ültetvények ölelésében található az Illés Borház.

Hat éves múltra tekint vissza, de fehér borával máris felhívta magára a szakma és a nagyközönség figyelmét. A régiós borversenyen elért aranyérem és a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon elnyert Magyarország legjobb újbora aranyérmes elismerés után, a franciaországi Chardonnay du Monde versenyen aranyérmet kapott 2019-es Chardonnay boruk. Boldogok voltak, de nagyon meglepődtek – fogalmaz a sikerről ILLÉS PÁL tulajdonos, aki feleségével, Illés Anikóval nagyon sok nehézségen ment keresztül. A legkorszerűbb technológiával felszerelt szőlőfeldolgozóban, majd a csodás ültetvény mellett beszélgettünk.

Hobbiból nőtte ki magát a családi borászat Kisdorog határában, a Tolnai- és a Szekszárdi Borvidékek találkozásánál. Autóipari beszállítóként ipari tevékenységgel foglalkoztak, mielőtt a több lábon állás jegyében a mezőgazdasággal próbálkoztak. Meghatározó volt, hogy Zombára költöztek, és ott vásároltak egy pincét, elkezdett saját örömére bort készíteni – idézi fel Illés Pál a múltat, aki az első sikerek után tanulni kezdett, elmélyedt a borászat tudományában.

„Nem számítottunk ilyen sikerre”

A fordulópont a 2013-es év volt, ekkor vásárolták meg a Kisdorog mellett fekvő 34 hektáros területet, majd 2016-ban a napsütéses, enyhe déli lejtésű domboldalon az első szőlőültetvények telepítésébe fogtak. A legnagyobb terülten Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon terem, mellette Kékfrankos, Syrah, Alibernet, és egy új fajta, a Pinot Regina található. A fehér szőlőt felvásárolják, kiváló kapcsolatot alakítottak ki Tevelen a Völgységi Szőlő Termesztők Szövetkezetével, tavaly húsz tonna Chardonnay-t és Zöld Veltelinit vettek meg, amiből kiváló borok készültek. Villányból próbaképpen: Hárslevelűt vásároltak, majd dolgoztak fel, mely abszolút hozza a fajtától elvárható jegyeket.
– Nem számítottunk ilyen elismerésre, őszintén meglepődtünk – mondja Illés Pál, miközben felidézi a 2019-es Chardonnay sikerét. A régiós borverseny, és a Budapesten megrendezett Bor és Sajt Ünnepen Magyarország legjobb újbora cím – a Rozé és a Zöldveltelini pedig ezüstérmes lett – elnyerése, az aranyérem után a franciaországi Chaintré-ben (Burgundiában) megrendezett Chardonnay du Monde versenyen, a Chardonnay-k nemzetközi megméretésén aranyérmet kaptunk. Alig akartuk elhinni. Azt mondták róla, hogy hozza a trópusi, gyümölcsös illatot és ízt, amihez hozzáad a fás érlelés. Kiváló kísérője halaknak, szárnyasoknak, és nem túl édes desszerteknek.

Pinot Regina, az új fajta

A Vörös Cuveé a hosszabb érlelés miatt csak később fogja megmutatni magát, de sokat vár tőle, ígéretesnek mutatkozik. Sokat vár a Syrah ültetvénytől is, de a tavalyi jégverés miatt kevés termést szüreteltek, amiből rozét készítettek. A rozé különlegességét, a C. Franc és C. Sauvignon mellet a Syrah adja. Fűszeres jellege miatt különleges, nem a könnyed rozé élményét nyújtja. Nagyobb test, 13-as alkohol és hosszabb nyelet jellemzi.
A borászat egyik különlegessége a Pinot Regina fajta, ami a Pécsi Egyetem Kutatóintézetének nemesítéséből készült – itt megemlítenénk Kozma Pál professzort, aki létrehozta, de őt nem kell bemutatni. A szakmában jeles szakemberként ismerik, több kiváló fajta fűződik a nevéhez –, rezisztens, a szőlőbetegségeknek ellenálló fajta, ezért kevesebb permetezést, vegyszerezést igényel. Versenyképes lehet a jövőben, amikor a környezetvédelem kulcskérdés, sokat vár tőle a borász. A belőle készült vörösbor különleges ízvilágot tár elénk. Mivel az egyik szülője a Pinot Noira, a fajtára jellemző könnyed gyümölcsösségét, és a Cabernet Franc-ra jellemző fűszerpaprika, málna és a végén egy kis dohányra emlékeztető jegyeket hordoz magában. A koronát: az aromáját a francia tölgyfaérlelésnek köszönheti. Kuriózumnak számít, az országos fajtakönyvben is csak az idei évtől szerepel.

350 milliós beruházásból szőlőfeldolgozó

A gondosan művelt szőlőültetvény közelében egy nagyszabású projekt keretében megépített szőlőfeldolgozó található, mely a legkorszerűbb technológiával felszerelt, teljes tárolási, érlelési, palackozási hátteret biztosítja. Tavaly októberben, éppen a szüret idejére készült el a létesítmény, aminek a próbaüzeme is élesben folyt. Nagy izgalmak, kudarcok után ma már mosolyogva beszél a tulajdonos arról, hogy nagy árat fizettek az első szüret idején. A tanulópénz azonban megérte, kiváló adottságok biztosítottak a borászat számára a jó minőségű bor elkészítéséhez. Ezer négyzetméter alapterületű üzem, az emeleten 380 négyzetméter irodarész áll rendelkezésre, felszerelésre váró labor, és összesen 1700 négyzetméter fedett területen végezhetik a munkát. Az erjesztő technológiát Olaszországból vásárolták, a nagyhírű Della Toffola cég tartályait és automatizált üzemmódot segítő berendezéseit alkalmazzák, amelyek révén a tartályokban irányított erjedést tudnak elérni, előhűteni és előmelegíteni is lehet a szőlőt, az erjesztési hőmérséklet szintén szabályozható, minden adott az állandó és kiváló minőség előállításához. A szőlőfeldolgozó üzem és palackozó beruházás jelentős többletköltséggel, 350 millió forintba került, ezt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatta, ám így is jelentősen próbára tette a családi vállalkozás anyagi forrásait. Órákig tudnának beszélni a beruházásról, a borászat elindításáról, a buktatókról, a kalandokról, ahogy fogalmaznak. Ehelyett most a tervekről esik szó, hiszen a jövőt ez jelenti.

A jövő és a családi háttér

A gazdasági létesítmény mögött csodás természeti környezetben turisztikai fejlesztést terveznek, ahol szálláshelyeket szeretnének kialakítani, vendéglátásra alkalmas helyet és látványpince kialakítását tervezik a látogatók számára. A hely szelleme itt valóban magával ragadja az embert, érzi, hogy jó lenne pár napot eltölteni, enni, inni, és élvezni a madárcsicsergést, a természetet.
Mindez a jövő, rengeteg munkával, egyelőre az Illés Borház nevének, borainak megismertetése a cél. A tulajdonos hangsúlyozza: a legnagyobb támaszt felesége, Anikó jelenti számára, akivel az elmúlt évtizedeket együtt dolgozták végig, és nagy öröm, hogy lánya és veje is részt vesznek munkában. A fiatalok a napokban vették át borász bizonyítványaikat, kiváló eredménnyel, remélve hogy hamarosan nem csak képzett, hanem tapasztalt borászok lesznek.

Az elérhetőségeken lehet érdeklődni a kóstolás illetve a borvacsora iránt. A borok boltokban vagy a webfelületen megtalálhatók, rendelhetők. 

Elérhetőség, információ: Illés Borház Kisdorog Hrsz. 081/2 • Tel.: 70/7711-408 • www.illesborhaz.hu