MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Így csökkenti az üvegházhatást Izland

Így csökkenti az üvegházhatást Izland

gyartastrend.hu

Izland bazaltba zárná a szén-dioxidot.

A szigetország tudósai az állam rendelkezésére álló természetes erőforrásokat használják fel a légtisztításhoz.

Izland elkötelezte magát, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátását. Az ország néhány haladó gondolkodású tudósa kitalálta, miként is lehetne a helyileg rendelkezésre álló természetes erőforrásokat felhasználni a cél érdekében.

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás filozófiájának CarbFixre keresztelt módszerét alkalmazzák a levegő tisztítása érdekében. Reykjavik közelében, egy vulkánra telepített, Hellisheidi nevű geotermikus erőműben tesztelgetik a technológiát. Hellisheidit egy lehűlt lávából képződött, lyukacsos bazaltrétegre építették, és a tűzhányó alatt elhelyezkedő víztömeghez gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik.

Amikor az erőmű az energiatermelésre hivatott turbinát meghajtó vulkanikus vizet felszivattyúzza, a szakemberek csapdába ejtik a kibocsátott szén-dioxidot, cseppfolyósítják, majd pedig óriási mennyiségű vízben feloldják. A procedúra állítólag nagyjából a szódakészítésre hasonlít. A vizet ezt követően közeli kutakba vezetik, majd pedig egy kilométer mélyen a bazaltba juttatják. Miután a víz a kőzet üregeit elárasztja, a szén-dioxid a bazaltban jelenlevő kalciummal, magnéziummal és vassal kémiai reakcióba lép, és a folyadék megszilárdul. Ekképpen a bazalt az üvegházhatású gázt elméletileg örökre rabul ejti.

Végül már csak azon kell izgulni, hogy a Hellisheidi alatti vulkán ki ne törjön, a képződmény fennállásának története során ugyanis már többször sor került erre az incidensre.