Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Home office és rejtekhely

Home office és rejtekhely

roadster.hu

Az épületek hat méterrel a talajszint felett lebegnek, acéllemezek segítségével rögzítették két élő fenyő fatörzséhez.

A Woodnest faházak Odda városa felett találhatók, Sørfjorden déli csúcsán – a Hardangerfjorden egyik legbelső ágán. A Helen & Hard tervezőiroda a két kabinházat úgy alkotta meg, hogy beleolvadjon a környezetébe.

 

Az épületek körülbelül hat méterrel a talajszint felett lebegnek, és acéllemezek segítségével rögzítették két élő fenyő fatörzséhez.

Ezzel egy olyan egyedülálló térélményt hoztak létre, amely kapcsolódik a gyerekkor legkedvesebb szórakozásához, a famászáshoz, de közvetíti a kaland, a felfedezés rendkívüli érzését is, miközben maximális szintre emeli a természetbe való beolvadás illúzióját.

 

A faházak húszperces sétával érhetők el, az út során meredek, kanyargós ösvényen kell végig haladni Odda városától. A hegyoldal és a kabinok bejárata között pedig rövid fahidak húzódnak. A kabinok csupán tizenöt négyzetméteresek és a hálórészek mellett található bennük apró fürdőszoba, parányi konyha és fjordra néző nappali is.

  

A belső terek a fatörzsek körül helyezkednek el, amelyek a fő szerkezeti magot alkotják. A belső falak, a mennyezet, a padló és a beépített bútorok is fából készültek.

A Helen & Hard építészirodát 1996-ban alapították Stavangerben, Norvégiában. A cég számos izgalmas projekten dolgozik, legyen szó magánlakásokról, nagy kereskedelmi egységekről, kulturális épületekről vagy városfejlesztési beruházásokról. A stúdió a 2021-es velencei építészeti biennálén elkészítette a skandináv pavilon társasházi modelljét és egy különleges könyvtárat is tervezett.

A kortárs építészet manapság igen népszerű kabinházaira a havas lejtőn, a víz mellett, az északi fjordokban vagy egy amerikai erdőben is rábukkanhatunk. Ezek az apró házikók hihetetlenül funkcionálisak, ráadásul tökéletesen alkalmasak családi nyaralónak, kihelyezett home office-nak, vagy egy rejtekhelynek, ahová a kíváncsiskodó tekintetek elől visszavonulhatunk. Az építészeti stílus legjobbjaiból válogattunk.