MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Hogyan juthatunk tökéletes szemüveghez?

Hogyan juthatunk tökéletes szemüveghez?

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Látás Hónapja: októberi akciók a Lens Optika üzleteiben.

Digitális eszközökkel tarkított világban élünk. Gyors reagálásra, hatékony munkára van szükség munkahelyünkön, és a legtermészetesebb dolog, hogy okostelefonokon és hordozható számítógépeken dolgozunk. Jellemzően pihenéskor is elővesszük ezeket, olykor egyszerre használjuk a különböző szerkezeteket. Ez a felgyorsult digitális világ nagy terhet ró szemünkre, fokozott védelem szükséges ahhoz, hogy a káros hatásokat kivédjük. Minderről DR. VARGA KLÁRA, a Lens Optika alapító tulajdonosa beszélt.

–Tudnunk kell, hogy az okostelefonok, számítógépek használatával kifejezetten és dinamikusan terheljük szemünket. Sokszor másodpercenként változó, térben különböző távolságokra lévő eszközökről, más és más információt kell, hogy agyunk feldolgozzon. Nem csoda, hogy gyakran látással kapcsolatos diszkomfort alakul ki bennünk, hiszen a különböző eszközök közötti képváltás nagyon megerőltető a szemünk és idegrendszerünk számára.

– Sokan azt gondolják, hogy ezzel együtt kell élni, semmit nem tehetünk az új világ új eszközeinek „mellékhatása” ellen. Így van ez?

– Egyáltalán nem. A legújabb optikai fejlesztéseknek köszönhetően már több olyan megoldás létezik, melyek segítenek enyhíteni a digitális szemfáradtság tüneteit, és csökkenteni az akkomodációs stresszt. Az egyik legkényelmesebb megoldást a Sync szemüveglencsék jelentik, azáltal, hogy egy „teljesítménynövelő zónával” rendelkeznek, mely lehetővé teszi a szemünk pihentetését közelre fókuszáláskor. Ennek köszönhetően a Sync lencsék segítenek a szemizmok pihentetésében, megkönnyítik a fókuszálást, csökkentik a szem megerőltetését, és kényelmes látásélményt biztosítanak a közeli feladatokhoz is a nap minden percében.

– A jó látás pedig az emberi teljesítményt is nagyban befolyásolja, nem beszélve a közérzetről, hangulatról…

– A leginnovatívabb, leginkább személyre szabható megoldást a progresszív lencsék jelentik azáltal, hogy azonnali éles látást biztosítanak közelre és távolra, valamint közép-távoli használat esetére is. Így megerőltetés nélküli fókuszváltást biztosít bármilyen tevékenység közben, beleértve a digitális eszközök használatát is.

– Lehet, hogy magától értetődőnek tűnik a folyamat, de mit kell tenni a számunkra leginkább megfelelő látásjavításhoz?

– Akár digitális környezetben végzett munkához, akár a mindennapi tevékenységekhez van szükség szemüvegre, az alábbi lépéseken keresztül juthatunk el a tökéletes szemüveghez. Az első lépés a látásvizsgálat – szemész szakorvos vagy szakképzett optometrista által. A következő fázis a személyes igények felmérése – a digitális optikai mérőeszközök segítségével ma már rendkívüli precizitással meghatározhatóak a szemüveg elkészítéséhez szükséges adatok, melyekhez az optikus szakemberek hozzákapcsolják a személyes vizuális igényeket, majd ezek alapján készítik el a tökéletesen személyre szabott szemüveget.

– Ez fontos egészségügyi kérdés, ugyanakkor sokat elárul viselőjének egyéniségéről is. Divatcikk is a szemüveg.

– Igen, a szemüvegkeret kiválasztását az arc formája, a személyes tulajdonságok (életkor, életvitel, stílus) befolyásolják. Lényeges a keret mérete és formája. Az optikus minden jellemzőt figyelembe vesz, amikor javaslatot tesz a legoptimálisabb keretre. A lencseválasztásnál a modern szoftverek és iPad alkalmazások segítenek a különböző lencsetípusok funkcióinak és előnyeinek szemléltetésében, így biztosan a legmegfelelőbb lencse kerül kiválasztásra. A felületkezelésekről is beszélni kell, hiszen befolyásolják a látásélményt. A kiválasztott lencsetípushoz választhatóak különböző felületkezelések, amelyek többek között, megóvják a lencséket a karcolásoktól és a szennyeződésektől, kontrasztos látást biztosítanak, vagy éppen csökkentik a digitális eszközök által kibocsátott kék fény hatását.