MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hogyan étkezzünk koronavírus-betegség után?

Hogyan étkezzünk koronavírus-betegség után?

hvg.hu

Táplálkozási ajánlást adott ki koronavírusból gyógyultaknak a dietetikusok szövetsége.

A koronavírusból felgyógyultaknál csökkenhet az étvágy, illetve hosszú távon megmaradhat az ízérzékelés és/vagy a szaglás hiánya. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért összeállított egy ajánlást a betegség utáni regenerációhoz.

A dietetikusok azt ajánlják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását. Azt írják, hogy érdemes gyakran és keveset enni, úgy, hogy a főétkezések közé beiktatunk 2-3 kisebb étkezést. Inkább részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát, és fogyasszunk bőségesen folyadékot.

Az MDOSZ külön ajánlásokat fogalmaz meg az ízérzékelés és szaglás csökkenésének esetére. Azt írják, hogy nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket, az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek. Az ajánlás szerint a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni. Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.

Az ajánlás szerint fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket, szájszárazság esetén pedig gyakrabban öblítsünk szájat, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása – írják.

Fáradtság vagy légszomj esetén a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztását ajánlják.