Szuperélelmiszer vagy kalóriabomba?
Egyeseknek csak nagyon körültekintően szabad fogyasztaniuk a datolyát!
„Datolya főként frissen és szárítva kapható, de készül belőle szirup, paszta és őrölt cukor is. A friss és a szárított datolyát elsősorban a víztartalom különbözteti meg: a szárítás vízvesztéssel jár, így a benne lévő cukor koncentrálódik. A friss datolya kevésbé édes, gyümölcsösebb hatású” – olvasható az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában.
Mi van az aszalt datolyában?
Szárított datolya vásárlása előtt a szakértők szerint érdemes átnézni az összetevők listáját, sok termék ugyanis feleslegesen tartalmaz glükózszirupot, olajat vagy aromákat. A KalóriaGuru.hu kalkulátora szerint 100 gramm aszalt datolyában 282 kilokalóriányi energia, 2,5 gramm fehérje, 0,4 gramm zsír, 67 gramm szénhidrát (amelyből 63,4 gramm cukor), valamint 8 gramm rost található. Kiemelendő B6-vitamin-, kálium-, magnézium-, mangán- és réztartalma is.
Így hat a datolya az egészségre
A datolyában lévő kálium hozzájárulhat a normál vérnyomás és az elektrolit-háztartás fenntartásához. Magas rosttartalma miatt pedig javíthatja az emésztést – ezzel pedig enyhítheti a székrekedést és az aranyeres panaszokat –, valamint tartós teltségérzetet biztosíthat.
„A közismerten kalóriadús datolya természetes édesítőként jól beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek ugyanakkor csak körültekintően szabad fogyasztaniuk. Káliummegtartó gyógyszerek szedése vagy csökkent vesefunkció esetén szintén tanácsos orvossal konzultálni” – figyelmeztettek a bejegyzésben.














