Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Hiába a sok pénz

Hiába a sok pénz

g7.hu / Jandó Zoltán

A kabinet végső soron politikai érdekei miatt egyszerre nyomta tövig a gázt, és állt a féken.

A kormány az elmúlt években úgy ösztönözte nagyon erősen a napelemek telepítését, hogy közben ennek infrastrukturális feltételeit – részben a rezsicsökkentés miatt – nem teremtette meg. Annak ellenére sem, hogy a szektorban mindenki tisztában volt a hálózat fejlesztésének szükségességével, és a kormány energiastratégiája is kiemelten foglalkozott vele.

Így a kabinet végső soron politikai érdekei miatt egyszerre nyomta tövig a gázt, és állt a féken. Előbbinek az lett az eredménye, hogy Magyarországon még európai viszonylatban is nagyon gyorsan nőtt a napelemes kapacitás, a lakossági szegmensben már 2022 közepén átléptük a 2030-as célt. Utóbbinak pedig az, hogy az ennek kezeléséhez szükséges hálózati fejlesztéseknek a töredéke sem valósult meg.

A helyzet őszre vált tarthatatlanná, amire a kormány a szokásos fűnyíróelvvel reagált, és megtiltotta a lakossági napelemek hálózatra csatlakozását*. Ez azt jelenti, hogy az otthon termelt áramot vagy azonnal felhasználja az adott háztartás, vagy veszendőbe megy, mivel a többletet nem lehet a hálózatba táplálni. Az egybites döntéshozatal (vagy mindent lehet, vagy semmit) az ágazati szereplőket és a szakmát is meglepte, hiszen rengeteg átmeneti megoldás elképzelhető lett volna.

A gond csak az, hogy hiába támogatja öntik a pénzt a fejlesztésekbe, ezek nem párhetes beruházások. Az E.On most bejelentett programja például 2026 nyarán zárul, és a többi hasonló beruházás sorozat is valószínűleg 2026-ban fut ki.

Persze ez nem jelenti azt törvényszerűen, hogy addig sehol nem bírja el a hálózat az új napelemeket. Ahol a fejlesztés megtörténik, ott akár azonnal lehetne csatlakoztatni új napelemes rendszereket, újra megtérülővé téve a háztartásoknak az ilyen beruházásokat. Legalábbis technikailag, a gyakorlatban jelen állás szerint azonban nem biztos, hogy így lesz.

A helyzet ugyanis az, hogy a probléma most sem országos, hanem területi szintű, azaz sok helyen elvileg jelenleg sincs technikai akadálya a lakossági napelemek telepítésének. Ezért sem értették sokan, miért vezetett be teljes tiltást a kormányzat, mikor kicsit átgondoltabb szabályozással a lakosság jelentős részének nyitva lehetett volna hagyni a napelem-telepítés lehetőségét.

Így viszont hiába valósulnak meg akár a következő hónapokban olyan fejlesztések, amelyek egy-egy területen kezelik a hálózat hiányosságait, a háztartási napelemek mégsem táplálhatnak majd vissza villamosenergiát a hálózatba. Ehhez arra lenne szükség, hogy a jogszabályon változtasson a kormányzat, és vagy valamilyen területi korlátozást, vagy a jelenlegitől teljesen eltérő szabályozást vezessen be.

 

/ Ebben a témában többet olvashatnak a g7-en /