MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Házi kenyér – dagasztás nélkül

Házi kenyér – dagasztás nélkül

anapfenyillata.cafeblog.hu

Egyszerű, elronthatatlan és az eredmény annyira finom, hogy érdemes kipróbálni.

Ráadásul mindössze 100 forintból kijön! Íme egy kb. 75 dkg-os kenyér receptje.

Hozzávalók: 45 dkg kenyérliszt BL80 (de a BL55-össel is működik), 2,5-3,5 dl víz, 1 kávéskanál szárított élesztő (kb. 3 g), 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál finomliszt (a tál behintéséhez).
Elkészítése: A szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék egyenletesen nedves legyen. A tészta galuskaállagú lesz.
Ezután letakarva kb. 12 órát pihentetjük huzatmentes helyen. (Például a sütőben, vagy a mikróban olyan módon, hogy egy csészében vizet forralunk, majd kivesszük a vizet és helyére betesszük a tésztát. Természetesen sem a sütő, sem a mikró nincs bekapcsolva, mikor a tészta kel! Nyári nagy melegben a kelés hamarabb végbemegy, így az idő lerövidül.). Érdemes előző este bekeverni a tésztát, másnap reggel kisütni.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán hajtogatjuk, majd a kelesztőtállal letakarva 25-30 percig tovább kelesztjük. A tészta nagyon puha, ragadós, a lisztezéssel (kívülről) lehet formázni, és ezért nem ragad majd az edénybe.
Ezzel párhuzamosan a sütőt begyújtjuk és 250 fokra melegítjük, ebben forrósítjuk fel a fedeles jénai edényt, vagy cserépedény tálat.
Ebbe kerül a lisztes, formázott tészta. Ezt kb. 35-40 percig az edényt lefedve sütjük 250 fokon, majd további 15-30 percig a fedél nélkül. Ekkor már figyelni kell, nehogy megégjen.Ropogós héjú, nagylyukú, finom kenyeret kapunk.