MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hatvan éve nem termeltek ennyire kevés bort a világon

Hatvan éve nem termeltek ennyire kevés bort a világon

player.hu / Ujlaky István

A déli félteke számos jelentős termelője könyvelhetett el komoly visszaesést.

Már nem Olaszország a világ legnagyobb bortermelője, de szinte minden jelentős termelő nagy visszaesést könyvelhetett el, Magyarországon viszont nőtt a hozam.

1961 óta nem volt olyan alacsony a világ bortermelése, mint az idén, elsősorban a szélsőséges időjárási jelenségek miatt – közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV).

A 244,1 millió hektoliteres termelés hét százalékkal kevesebb a tavalyinál.
A testület szerint „a szélsőséges időjárás – a korai fagy, a heves esőzések és az aszály – jelentősen befolyásolták a világ szőlőtermelését”.

A déli félteke számos jelentős termelője könyvelhetett el komoly visszaesést: Ausztráliában, Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában és Brazíliában 10–30 százalék közötti mértékben csökkent a termelés.

Olaszország termelése 12 százalékkal csökkent, ezzel ismét Franciaország lett a világ legnagyobb termelője.
Spanyolország megőrizte a harmadik helyét, bár a termelése 14 százalékkal csökkent, és 19 százalékkal elmaradt az ötéves átlagtól.

A magyarországi termelés enyhén, egy százalékkal emelkedik a jelentés szerint, 2,5 millió hektoliterrel.

„Ha van egyáltalán jó hír az iparág számára, az az, hogy ez a jelenség kiegyenlítette picit a piaci erőviszonyokat, mivel a globális fogyasztás csökken, és a világ számos régiójában jelentős készleteket halmoztak fel” – közölte az OIV.

(Forrás: OIV, France 24, fotó: elárasztott szőlőültetvény Szlovéniában, County of SLO/X)