MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Hatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves fuvarozást

Hatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves fuvarozást

autonavigator.hu

Változik az engedélykötelezettség szabálya a kisteherautóval fuvarozók számára.

Az Európai Unió jogszabályaival összhangban 2022. május 21-től itthon is szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást.

Új szabályok jönnek a kisteherautós fuvarozók számára

Eddig 3,5 tonna volt az engedélykötelezettség alsó határa, ám az új szabály alapján ez 2,5 tonnára csökkent. Tehát azok a kistehergépjárműves fuvarozók, akik 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek, csak a hatósági engedéllyel működhetnek.

3,5 tonnáról 2,5 tonnára csökken az engedélykötelesség alsó határa

A vállalkozásoknak az alábbi feltételeknek kell eleget tenniük:
A vállalkozás jó hírneve (9. §) — Ez a kitétel a piac tisztaságát hivatott szavatolni, és megakadályozza, hogy olyasvalaki végezzen fuvarozási tevékenységet, akinek korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete volt (pl. fizetésképtelenség, hatóság által bevont korábbi engedély).
Pénzügyi megfelelőség (12. §) — A jogszabály biztos anyagi hátteret követel meg. A vagyoni biztosíték lehet meghatározott összegű – pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített – pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést minimum egy évi időtartamra kell megkötni.

Szakmai irányító foglalkoztatása (9-10-11. §) — A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak — ahogy az már a nehéz-tehergépjárműveket üzemben tartó vállalkozásoknál működik — 2022. május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatniuk. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.