MENÜ
2021. március 7.
Tamás
Hasznos a fermentált élelmiszer-hulladék a gyümölcsösökben

Hasznos a fermentált élelmiszer-hulladék a gyümölcsösökben

agroinform.hu

Az élelmiszer-hulladék rövid időn belül a sokszorosára emelte a növekedést serkentő baktériumok állományát.

Csak az USA-ban az élelmiszereknek mintegy 50 százalékát dobják a szemétbe, ezért a kaliforniai Riverside Egyetem kutatói alternatív megoldást kerestek a hulladék elhelyezésére. Deborah Pagliaccia, mikrobiológus irányításával kimutatták, hogy az élelmiszer-hulladék, fermentálva és a gyümölcsfák öntöző vizéhez adagolva nagy mértékben segítik a növények táplálásában alapvető szerepet játszó baktériumok szaporodását – írja a sciencedaily.com.

Elegendő számú ilyen baktérium jelenléte esetén a talajban antimikroibiális vegyületek és metabolitok képződnek, amelyek hatékonyan serkentik a gyümölcsfák egészséges növekedését. A kísérletekben a fák gyökérzónájába adagolt élelmiszer-hulladékok rövid időn belül a sokszorosára emelték a növekedést serkentő baktériumok állományát. Az élelmiszer-hulladékokkal való kezelést üvegházakban alkalmazzák, így annak előnyei a zárt öntözőrendszerben hosszabb ideig megőrződnek, és jelentős mennyiségű öntözővíz is megtakarítható.

Egyelőre azonban az amerikai élelmiszer-hulladékoknak csak egy kis részét tudják így felhasználni, azok nagyobbik része továbbra is a szeméthegyeket szaporítja, ami nemcsak pazarlást és gazdasági kárt jelent, de magában rejti a vizek elszennyeződésének óriási veszélyét is, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

A kísérletek eddigi eredményeit a Frontiers in Sustainable Food Systems folyóiratban tették közzé.