Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Hárommillió hatszázezerért tankolt négy hónap alatt a képviselő...

Hárommillió hatszázezerért tankolt négy hónap alatt a képviselő...

szmo.hu • fotó: autonavigator.hu

...ennyiből háromszor megkerülhette volna a Földet.

Az országgyűléstől kikért adatok szerint a képviselők 2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig pedig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról. Ezt a kártyát 199 képviselőből 125 használja rendszeresen.

A legtöbb pénzt eddig Hörcsik Richárd fideszes képviselő költötte benzinre, aki a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen él, és tavaly átlagosan 225 ezerért töltötte fel benzinnel az autóját.

Most négy hónap alatt 3,6 millió forintból tankolt, amelyből mintegy 119 ezer kilométert is meg lehet tenni, ez nagyjából a Föld egyenlítői kerületének háromszorosa.
A Fidesz-frakció sajtóosztálya csak annyit fűzött hozzá ehhez a lap érdeklődésére, hogy „minden képviselő a törvényben meghatározott értékig jogosult üzemanyagkártyára, a frakció pedig aktív és lelkiismeretes képviselői munkát vár el.”

A 10 legtöbb pénzt eltankoló képviselőből nyolc fideszes, közülük Hörcsikkel együtt négyen költöttek január és április között több mint 3 milliót erre a célra.
Érdekesség, hogy az ugyancsak kormánypárti Bíró Márk csaknem egy évtizede nem szólalt fel a parlamentben, de így is mintegy kétmillióért tankolt azért, hogy megjelenjen az üléseken. Mivel képviselői listáról került be a parlamentbe, nem kell járnia választókerületét, a Fidesz-frakció azonban nem árulta el, hogy merre autózik ennyit a politikus.

A top 10-es listára csak két ellenzéki képviselő került fel: a Mi Hazánk politikusa, Apáti István 2,9 millióért töltötte fel üzemanyaggal az autóját négy hónap alatt, a jobbikos Gyüre Csaba pedig 2,8 millióért.