MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
„Ha beszél oroszul, mondja el az oroszoknak az igazságot!

„Ha beszél oroszul, mondja el az oroszoknak az igazságot!"

hvg.hu

Az orosz állami propaganda ellen indítottak kezdeményezést, hogy az oroszok is megtudják, mi zajlik Ukrajnában.

Nyílt levélben fordultak a nyilvánossághoz világhírű írók, azt kérve az oroszul beszélőktől, segítsenek abban, hogy az Oroszországban élőkhöz is eljusson az igazság az Ukrajna ellen indított háborúról. A levélben azt írják, az orosz állam ma arra használja az orosz nyelvet, hogy gyűlöletet szítson, és igazolja a szégyenletes ukrajnai háborút. A hivatalos orosz média a hazugságokat sulykolja, a független hírforrásokat az elmúlt években elhallgattatták, csakúgy, mint az ellenzéki vezetőket – festik le a drámai helyzetet a levélben.

A hatalmas állami propaganda ellenében kritikusnak nevezik, hogy az orosz állampolgárok megtudják az igazságot az Ukrajna elleni orosz agresszióról, az ukránok szenvedéseiről, arról, hogy civileket vesznek célba és ölnek meg. És arról is, hogy mindez milyen veszélyeket jelent a teljes európai kontinensre, sőt – a nukleáris fenyegetés miatt – az egész emberiségre nézve.

Most számít igazán, ha valaki beszél oroszul – írják, és azt kérik, ezek az emberek használjanak minden kommunikációs csatornát – telefont, Messengert, e-mailt – az üzenet célba juttatására.

Mondják el az igazságot – kérik a levélírók, akik a következő hashtaggel zárják a levelet: #SkipPutinTalkToRussians, azaz hagyják ki Putyint, beszéljenek egyenesen az oroszokkal.

A nyílt levelet olyan oroszul író szerzők írták alá, mint Vlagyimir Szorokin, Szvjetlana Alekszievics, Ljudmila Ulickaja, Szása Filipenko, és csatlakozott hozzájuk többek között Hertha Müller, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek és Olga Tokarczuk.