MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Gyönyörű virág és a gyökere gasztronómiai kaland

Gyönyörű virág és a gyökere gasztronómiai kaland

sokszinuvidek.24.hu

Mintegy 100 faja létezik. Amerikából érkezett és hazánkban elvadult.

A nagykörűi Grosz Tamás már több alkalommal megosztotta olvasóinkkal a kertjében termő “izgalmas” növényeket. Az ismert hobbikertész ezúttal egy gyönyörű virággal ismertet meg bennünket, melynek gyökerei igazi gasztronómiai kuriózumnak számítanak.

Mintegy 100 faja létezik. Amerikából érkezett és hazánkban elvadult. Kertjeinkben nemigen található, pedig igen értékes növény, az utak mentén viszont bőségesen van belőle. Kénsárga virága az esti órákban nyílik. Érdemes megnézni a folyamatot, amikor először a csészecimpák nyílnak, majd a szirmok bontják ki magukat néhány másodperc alatt. Döbbenetes látvány mikor szinte egyszerre lesz sárga előttünk minden.

Néhány perccel előtte „csak” magas kórók láthatók, utána csodálatos sárga virágorgia tárul az ember szeme elé, kellemes illatfelhő kíséretében. A csoda délelőttre eltűnik, elhervadnak a virágok, hogy estére újra pompába öltözzenek.

Grosz Tamás kertjének vendégei szinte kivétel nélkül viszik a magját, és ültetik a növényt mindenfelé, hogy ők maguk is csodálhassák a nem mindennapi látványt. A ligetszépe egyébként kétnyári növény, júniustól októberig virágzik.

Apró magjait saját maga veti el. Szoliterként ültetve figyelemre méltó virágegyüttest kapunk. Fűnyíróval egyelhető, körbevágva jól szabályozható, de egyébként gyomosít. Csak napfényen hozza a legszebb virágokat!

Gyógyászat: a magjából készült olaj fontos zsírsavakat tartalmaz, mint a linolsav, illetve a gyulladáscsökkentő hatású prosztaglandinok. Olaja enyhíti az enyhébb bőrbántalmakat és a viszketést. Kedvezően hatnak a telítetlen zsírsavak a koleszterinszintre, az asztmára és a menstruációs panaszokra is.