MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Gyomnövényből leves? Igen!

Gyomnövényből leves? Igen!

nlc.hu

Mutatjuk a tavasz egyik legjobb levesét, ami egy gyomnövényből készül, a csalánból.

Leginkább kellemetlen gyomnövényként tekintünk a csalánra, pedig több, igazolt gyógyhatása mellett a tavasz egyik legfinomabb levese és más finomságok is készíthetőek belőle. 

Csalánleves nagylaposi módra

Hozzávalók 12 tányérhoz:

20 dkg csalánlevél
10 dkg fokhagyma
1,5 l húsleves
1,5 l víz
17 dkg tejföl
kb. 20 dkg megpirított kenyér a sűrítéshez
két szál újhagyma és egy gerezd fokhagyma a legvégén frissítésként.
só, bors

A csalánt (csak a leveleket) éppen csak megfonnyasztjuk egy kevés füstölt szalonna zsírján, majd beletesszük a fokhagymát, picit lepirítjuk, felöntjük a húslével és a vízzel, felforraljuk és kb. 5 percig a tűzön hagyjuk. Beledobjuk a pirított kenyérkockákat és a tejfölt, egyet hagyjuk rottyanni, és már le is húzzuk a tűzről. Alaposan összeturmixoljuk, a végén pedig beledobjuk a turmixba a két zöldhagymát és az összetört fokhagymát is.

 


Ha főételt, vagy köretet készítenénk csalánnal, akkor a túrógombócot ajánljuk.

Csalános, barnavajas túrógombóc

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg tehéntúró
15 dkg főtt áttört krumpli
30 dkg tisztított csalánlevél
egy kis fej hagyma
3 tojás
6 dkg reszelt sajt
20 dkg liszt
só, bors
10 dkg vaj
2 ek étolaj
3 gerezd fokhagyma

A hagymát apróra vágjuk és 2 dkg vaj és az étolaj keverékében megpároljuk. Rádobjuk a csalánt és addig főzzük, amíg a leve teljesen el nem párolog. Sóval, borssal, fűszerezzük és hozzáadjuk az áttört krumplit. Langyosra hűtjük.

Egy tálban összekeverjük a túrót a tojásokkal és a reszelt sajttal. A csalánt a túrós masszához keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a lisztet. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, és sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére. A maradék vajat lassú tűzön picit megbarnítjuk. Ehhez érdemes vagy fehér zománcozott edényt, vagy rozsdamentes edényt használni, hogy nehogy megégessük a vajat. Akkor jó, ha halvány barna. Ekkor beleszórjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymát, ebbe forgatjuk a lecsepegtetett gombócokat. Tejföllel, vagy reszelt sajttal a tetején főfogásként is megállja a helyét, de egy pörkölt mellett tökéletes köretként is.

A csalán nemcsak finom, de hatásos gyógynövény is!

A népi hagyomány szerint az egyik legjobb vértisztító növény, teáját fogyasztva feloldódik az anyagcseréből származó salakanyag, ami a vizelettel távozik. Napi egy liter csalántea a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, ezzel csökkentve a vér húgysavszintjét. A magas húgysavszint köszvényt, ízületi gyulladásokat, reumatikus megbetegedést okozhat. Nem véletlen, hogy a reumás, fájó végtagokat valaha csalánnal csapkodták meg, sőt a bátrak ezt most is megteszik. Fontos, hogy a csalánt gyógyteaként ne alkalmazzuk 12 éves kor alatt.

A csalánfőzet jót tesz a hajnak és a fejbőrnek is. 20 friss csalánlevelet, vagy 2 evőkanál szárított csalánt forrázzunk le két liter vízzel, majd hagyjuk langyosra hűlni. Hajmosás után ezzel a főzettel masszírozzuk be a fejbőrünket, és hagyjuk a hajunkon fél órát. Törölközővel kössük be a fejünket, amíg a főzet hat, majd enyhén ecetes vízzel öblítsük le a hajat. Ezzel a módszerrel megszabadulhatunk a korpától, de enyhíti a fejviszketést, és csökkenti a hajhullást is. A zöld színű főzet elszínezheti a szőke hajat, ezért a szőkék kerüljék a csalán külsőleges alkalmazását. Nekik a kamilla főzetét javasolják, amitől puha, illatos lesz a zsírosodásra hajlamos haj.