MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Gumihulladékból szobrok

Gumihulladékból szobrok

sokszinuvidek.24.hu

Gumiabroncsból készülnek az ifjú mester páratlan szobrai.

A környezetbarát gondolkodás és életmód nemcsak a szelektív szemétgyűjtésben merülhet ki, de abban is megnyilvánulhat, ahogyan újrahasznosítjuk a hulladékot. Ennek a mestere az okleveles építészként végzett Baráth Gábor, aki a busó maszkok készítése mellett új hobbira talált majd’ négy éve: gumiszobrokat készít megrendelésre.


A mohácsi származású fiatalember 12 éves kora óta készíti a busójárásra a maszkokat, idén megkapta a Népművészet ifjú mestere kitüntetést. Az építészként, belsőépítészként és tájtervezőként dolgozó Gábor új hobbija az autóabroncsokból alkotott szobrászremekek készítése. Gábor mindig szerette a kézművességet. Egy idő után eltöprengett azon, hogyan lehetne fenntartható műalkotásokat készíteni, amelyek szélesebb közönséghez is eljutnak, mint amilyenek a közterekre kihelyezett szobrok. – Nagyon sok iparművész foglalkozik fával itthon, de én valami egyedit kerestem, ami ráadásul környezetbarát is, ez fontos szempont volt. Ekkor még nem kristályosodott ki előttem az anyag, amivel dolgozni szeretnék – meséli Baráth Gábor.


A gumi nagyon jó alapanyag, hajlítható, időjárásálló, és újrahasznosítható így a már megtermelt szemét is. A bronzszobrok például sokkal költségesebbek, erősen szennyezik a környezetet előállításuk során, elég a felmelegítésükre gondolni, amihez rengeteg hőt kell termelni, ez pedig fokozott szén-dioxid-kibocsátással jár. Valami egészen újat szerettem volna kipróbálni, ami forradalmi, meghökkentő, de környezetbarát is egyben.