MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Gombnyomásra változtatható a BMW iX Flow színe

Gombnyomásra változtatható a BMW iX Flow színe

drivemebaby.hu

Az elektroforetikus technológiának köszönhetően a BMW iX Flow képes megváltoztatni karosszériája színét.

.Az E Ink névre keresztelt technológia a jövő BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében egyaránt visszaköszönhet. Ezt látnod kell! Tipp: Gombából készült a Mercedes-Benz Vision EQXX bőrülése

Az e-könyvek technológiáját alkalmazza a színváltó BMW

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink technológia műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja. Supercar Blondie élőben is láthatta a színváltó BMW iX-et:

 

A cég közleménye arra is kitért, hogy milyen előnyökkel jár a fekete és fehér színopciók cseréje egy autónál. A válasz elég egyértelmű: a fehér szín nyáron visszaveri a napsugarakat, így valamelyest mérsékelhető az utastér felmelegedése, míg a hidegebb hónapokban a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy az autó több meleget nyerjen ki a napfényből. Nézd meg a BMW bemutatóját.

A karosszéria színének megváltoztatása mindkét esetben hozzájárul a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, amely így az autó üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. Egy tisztán elektromos meghajtású autó esetében ez az egy feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolság növelését is jelenti.