Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Fűteni – másként

Fűteni – másként

otthonneked.hu

Napjaink legkorszerűbb fűtési megoldásai – azoknak, akik modern alternatívákban gondolkodnak.

A modern, korszerű gázkonvektor, a cirkó, a kondenzációs kazán és a kandalló egytől egyig remek megoldások, ha otthonunk fűtéséről van szó – ám léteznek még ennél is modernebb megoldások! 

Manapság a köztudatban még az él, hogy villannyal fűteni igencsak drága mulatság, miközben, ha a neten találunk egy bejegyzést, cikket egy elektromos fűtőpanelről, ennek pontosan az ellenkezőjét olvashatjuk. Mi hát az igazság, kinek és mikor éri meg az elektromos fűtés?

 

Belvárosi kislakásokban gyakran találkozhatunk a háború utáni lakáselválasztások révén előfordul, hogy egy-egy szerencsétlen alaprajzzal megáldott lakásnak lemaradt a kéménye, vagy, hogy a ház központi kazánját a lakóközösség döntése szerint nem újítják fel, nem korszerűsítik. Ilyenkor minden lakásnak egyedileg kell kiépítenie a fűtőrendszerét. Elsőként a cirkófűtés szokott felmerülni, de a drága és hosszadalmas kiépítési költségek, az engedélyek beszerzése, a kémény kivezetésének lehetetlen megoldása miatt más alternatíva után kell nézni. Ilyenkor jön szóba pl. az elektromos fűtés…

Elektromos fűtés – mikor és kinek éri meg?

Sok esetben a fenti helyzetek sodorják a lakástulajdonosokat az elektromos fűtési lehetőségek irányába. Ennek többnyire alacsonyabb a beruházási költsége, a kialakítása – viszont tudomásul kell vennünk, hogy a legtöbb elektromos fűtés jóval magasabb fűtési költséget produkál majd, mint a gáz, azonban jó szigeteléssel (pl. passzívházaknál) ez is jóval kedvezőbbre is kijöhet.

Az elektromos fűtés egyébként ott éri meg igazán, ahol túl magas kéményt kellene kibélelni, valamint, ha napelemeink vannak a tetőn, és szeretnénk visszahozni az így megtermelt áramot.

 

Elektromos fűtőpanel akkor a legcélszerűbb, ha nem lehet padlót bontani. Plafonra, oldalfalra is szerelhetők, s némelyikkel még dekorálhatjuk is a helyiséget.

Természetesen itt is igaz, hogy nagyobb felületű fűtőpanelekkel, elektromos padlófűtéssel energiafogyasztásunk jóval alacsonyabb lehet, mint egy olajradiátoré, de a gázfűtéssel még mindig nem mérhető össze. Gazdaságossága egyébként nagyban függ a szigeteléstől, az épület méretétől, energetikai besorolásától.

A Nordinoiva Climastar IP24-es érintésvédelmi besorolásával biztonságban lehetünk, miközben élvezhetjük a maximális kényelmet: jó hőeloszlás, kellemes hőérzet társul a dekoratív külső mellé

Elektromos fűtésnél egyértelműen a napelemes rendszer kiépítésével érjük el a leghatékonyabb, leggazdaságosabb megoldást: legjobb olyan napelemes rendszert kiépíteni, melynek éves energiatermelése eléri, de nem haladja meg háztartásunk egy évi villamosenergia-szükségletét. Az így megtermelt áramot gazdaságos ledvilágítással, modern villanyszerelési megoldásokkal vagy hatékony elektromos fűtéssel érdemes elfogyasztanunk.

 

Nem csak elektromos padlófűtést, de innovatív, napelemmel működő elektromos padlófűtést is választhatunk ma már!

Az igazán takarékos, gazdaságos hőszivattyú

Mondhatjuk, hogy az egyetlen valóban takarékos megoldás a hőszivattyú. Már eleve a berendezés működési elvéből adódóan harmad akkora elektromos fogyasztást generál, mint amekkora hőt lead a ház fűtésére. Ráadásul egy hőszivattyú fűteni is képes, tehát a fűtés és hűtés egy berendezéssel megoldható! A hőszivattyú tehát egy olyan berendezés, mely szállítja, „átszivattyúzza” a hőt egyik helyről a másikra, kihasználva a gázok hőtágulási képességét.

Azonban a hőszivattyúknak is vannak korlátai, hiszen a magas nyereség nagyban függ a hőfokkülönbségtől. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, minél magasabb a fűtési rendszerünk hőigénye, a hőszivattyúnak annál nehezebb a dolga: gazdaságos használatához tehát a fűtési rendszert is körültekintően válasszuk meg. Minél alacsonyabb hőmérsékletre kell felmelegíteni a fűtőközeget, annál jobb – ilyenek a padlófűtés, és más, nagyobb felületű fűtési rendszerek.

 

A Budatech épületeink hűtését és fűtését tűzte zászlajára, korszerű rendszereiknél kiemelten fontos az energiatakarékosság, és az alacsony üzemelteti költség.

Klímaberendezések – akár ezekkel is fűthetünk…

Míg korábban ezek a készülékek csak hűtési célt szolgáltak, ma már szinte nem is kapható olyan berendezés, amelyikkel ne tudnánk fűteni is, méghozzá egészen jó hatásfokot produkálva: mínusz 10 fok külső hőmérsékletig. Emlegetik az ilyen készülékeket levegő-levegő hőszivattyúként, azonban alapvetően a klímák közé sorolhatók. Rendelkeznek egy kültéri és egy freonvezetékkel összekötött beltéri egységgel.

Noha energiatakarékosak, fűteni csak olyan helyen érdemes ezekkel, ahol nem zavar bennünket a folyamatosan búgó ventillátorhang, (például nyaralókba, hiszen képes nagyon gyorsan felfűteni a helyiséget).

 

Ügyeljünk klímaberendezéseink rendszeres tisztítására, karbantartására - egészségünk szempontjából ez elengedhetetlen!