MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Fosztogatják a tavakat

Fosztogatják a tavakat

hellovidek.hu • fotó: smartfishing.hu

Egyre többször fordul elő, hogy a nagyobb méretű halakat ellopják a természetes vizekből.

Nem azért, hogy eladják és feldolgozzák, hanem azért, hogy növeljék a halastavak reklámértékét. Egy-egy méretes hal értéke akár közel egymillió forintra is rúghat, a hatóság szerint azonban nagyon kevés eset derül ki.

Az elmúlt időszakban több illegális haláttelepítést leplezett le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Tavaly év végén a Duna Adonyi-mellékágából egy 20 kg-nál nagyobb tömegű ponty került az egyik Fejér megyei horgásztóba, tavaly pedig a Tisza-tóból került egy méretes hal egy Pest megyei horgásztóba. A listának még nincs vége, ugyanis egy másik esetben a Közép-Tiszáról egy abádszalóki kerti tóba illegálisan áttelepített nagytestű pontyot szállíttatott vissza eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálata.

A természetes vizeinkben élő ponty jogszabályban meghatározott halgazdálkodási értéke 100 gramm egyedsúly felett alapesetben 1000 Ft/kg. Azonban, ha a halat a napi kifogható darabszámot meghaladó mértékben, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul fogták ki, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védik, akkor a halgazdálkodási érték példányonként 15.000 Ft/kg. Ez alapján például, ha egy halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében előírja, hogy 15 kg feletti ponty nem vihető el, akkor egy 20 kg-os egyed halgazdálkodási értéke 300.000 Ft.

A feketepiacon egy 20-30 kg súlyú ponty 700-800 ezer forint körül cserél gazdát. Ennek az az oka, hogy egy egyed 15-20 év alatt érheti el ezt a méretet. Ugyanakkor a horgászok szívesen mennek azokra a vízterületekre, ahol kapitális méretű halak foghatóak.Ezért tapasztalható, hogy a horgásztavak kezelői legtöbbször a vízterület gyors „felfuttatása” érdekében vásárolnak fel nagytestű pontyokat a horgászoktól.