MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Fagyasztással az ételpazarlás ellen

Fagyasztással az ételpazarlás ellen

hvg.hu

A rezsicsökkentés csökkentését ugyan nem oldja meg, de a mélyhűtő néhány problémára megoldást nyújthat.

A különböző válságok nemcsak az elkeseredést, hanem a találékonyságot is mozgósíthatják az emberekben. Ez vetődött fel a Telegraph című brit lapnál, ahol a fagyasztás mágikus erejének szenteltek egy cikket, nem kevés tanulsággal. A fagyasztás ugyanis – bár az áramfogyasztást nem lehet csökkenteni vele – néhány problémára megoldást nyújthat. Mindez az Egyesült Királyságban épp kibontakozni készülő tejválság apropóján került elő, arra bátorítják ugyanis az embereket, hogy kezdjék el lefagyasztani a tejet. Egy felmérés szerint az emberek kétharmada nem él ezzel a lehetőséggel, és a harmaduk nem is tudja, hogy ez lehetséges. Ez pedig nemcsak a tejhiány miatt probléma, hanem azért is, mert a britek évente 70 ezer tonna tejet dobnak ki, ami úgy 150 millió angol fontjukba kerül.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a brit háztartások becslések szerint 4,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, vagyis egy négytagú család 730 fontot pazarol el így.

Itt jön képbe a fagyasztás. A szakértő szerint szinte bármit bármeddig le lehet fagyasztani, de a legjobb, ha a fagyasztás után három-hat hónappal felhasználjuk az ételt. A magas víztartalmú élelmiszereket, mint az uborka vagy a saláta, nem érdemes fagyasztani, viszont könnyen fagyasztható az eper, a szőlő – igaz, ezeket kiolvasztás után már inkább csak turmixokban vagy süteményekben érdemes használni.

Érdemes lefagyasztani sajtot, tojást – igaz, ennek a héját el kell távolítani előtte, különben rémálom lenne a megpucolása –, főtt tésztát.

A kiolvasztás legjobb módszere, ha előző éjszakára a mélyhűtőből a hűtőbe helyezzük át a fagyasztott élelmiszert.

Nagyon fontos viszont a Telegraphnak nyilatkozó szakértő szerint, hogy a kiolvasztott élelmiszert már ne fagyasszuk újra. Ha valamilyen ételt főzünk belőle, akkor viszont azt újra lehet fagyasztani.

Itt pedig egy lista azokról a lefagyasztható élelmiszerekről, amelyeket a legtöbb brit háztartásban kidobnak: krumpli (főtt, püré vagy sült), kenyér, tej, kész fogások, gyümölcslevek és smoothie-k, hús (nyers vagy feldolgozott), sárgarépa.