Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Évekig lopták az agrártámogatásokat

Évekig lopták az agrártámogatásokat

pecsistop.hu

Három dunántúli cégvezető uniós, illetve hazai pályázati források jogosulatlan igénybevételével akart pénzhez jutni.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt többéves börtönbüntetéseket szabott ki mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalások ügyében a Pécsi Ítélőtábla – közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség kedden az MTI-vel.
Az ügyészség közleménye szerint az ügy három – dunántúli cégvezető – vádlottja uniós, illetve hazai pályázati források jogosulatlan igénybevételével akart pénzhez jutni.
Az egyik vádlott 2012-ben egy jövedelemmel nem rendelkező embert vett rá, hogy az általa alapított cég ügyvezetői tisztségét vállalja el és utasításai alapján az ő és családja érdekkörébe tartozó mezőgazdasági vállalkozások működéséhez hasonló célra költségvetési forrásokra pályázzon. A vádlottak kétszázmillió forintos támogatást nyertek, abból százmillió forintot előlegként felvettek, miközben a pályázott összeg cél szerinti felhasználása, illetve visszafizetése nem állt szándékukban.

A cégvezető vádlottak 2013-ban fiktív vállalkozási szerződésekkel, hamis dokumentumokkal és számlákkal próbáltak igazolni el nem végzett mezőgazdasági útfejlesztési munkákat, amelyekre egyikük cége harmincmillió forintos uniós támogatást nyert el.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a Pécsi Törvényszék korábban meghozott ítéleténél súlyosabb büntetést szabott ki a vádlottakra. A bíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirattal visszaélés miatt három, két és fél, illetve másfél év szabadságvesztésre ítélte a három vádlottat.